Pia Björkman, arbetsledare på VFAB, var en av dem som var ute i beredskap under lördagens skyfall och fick åka ut på översvämningar.
– Vi var på Culinar. Det var ett av de ställen som det ringde ifrån. Det var ingen som hade anmält det utan det var ett hisslarm som gick vidare, säger hon och fortsätter:
– Sedan var det anmält av personal från sporthallen också, så där var vi och hjälptes åt. I sporthallen tryckte det in via golvbrunnar och dörrar.
Det stod så mycket vatten på marken utanför att det rann in genom dörrarna. Vid dörrar med sluttande nedfart samlades stora mängder vatten som tryckte på och rann in genom stängda dörrar.
Centralköket Culinar är en gammal och sliten byggnad så där förklarar Björkman att vatten kom in från många olika ställen inklusive golvbrunnar.
Under lördagen fick de jobba med att skrapa undan och suga upp vatten där det gick att göra det.
– Men vid sådana här mängder måste man ha spolbilen så de får suga ur fastigheterna, men de jobbade inte på lördagen, säger hon.
Dagvattenledningarna hinner inte med när det kommer så här stora regnmängder så det är först efter att det slutat regna som de kan suga ut vatten som kommit in i fastigheterna.
För personalen i beredskap handlade det under lördagen framförallt att säkra upp inför söndagens arbete.
– Då var spolbilen med och hjälpte till att suga ur våra fastigheter, säger hon.
Nu kommer det, där det behövs, att stå fläktar för att det ska torka upp.
Vadstena kommuns fastighetsförvaltare Thomas Gunnarsson meddelar att det redan finns torkmaskiner på plats i källarne på Culinar. Dessa maskiner ska avfukta drabbade utrymmen efter att de nu är tömda på vatten.
Verksamheten i centralköket påverkas inte av helgens översvämning. Källarlokalerna är, enligt Gunnarsson, i princip tomma. Det har kommit in vatten där vid tidigare tillfälle och därför används dessa utrymmen heller inte för verksamhet.
– Det finns i princip bara råa betongväggar där. Det är bara att suga bort vattnet och får bort fukten, säger han.
Under måndagen är de ute och tittar till de kommunala fastigheterheterna och vet därför inte än om fler drabbats.
– Vi har en rundvandring och tittar till alla källarlokaler just nu samt att vi försöker sätta ihop en skadestatus och vad som behöver åtgärdas på de fastigheter som skadats, säger han.