Flera hinder för att flytta rättspsyk

Riv inte rättspsykiatriska klinikens sjukhuspaviljonger i Vadstena, föreslog Arne Hurtig i Corren i veckan. Bygg nytt bredvid i stället. I grunden ett väldigt bra och genomtänkt förslag, tycker klinikens verksamhetschef, Jan Cederborg, som dock har tunga invändningar.

Arne Hurtig vill inte att paviljongerna ska rivas.

Arne Hurtig vill inte att paviljongerna ska rivas.

Foto: Gerd Mellberg

VADSTENA2012-01-27 07:47

Även bygg- och miljönämndens ordförande i Vadstena, Gary Sparrborn (M) är välvilligt inställd.

- Om landstinget har tid för en omplanering skulle idéerna kunna diskuteras djupare, säger han.

Det är bråttom

Arne Hurtigs förslag är att de nuvarande sjukhuslokalerna blir bostäder och att det nya sjukhuset i stället byggs på Skinnarängen, ett grönområde strax nordost om den nuvarande kliniken.

- Liknande tankar har funnits med tidigt i projektet men har lagts åt sidan främst av två skäl, berättar Jan Cederborg och fortsätter:

- Det är bråttom. Våra nuvarande hus är utdömda och håller på att rasa ihop. Avlopp, dränering, takkonstruktion hör till det som inte fungerar.

Kan ta flera år

Han påpekar att en ny detaljplan skulle krävas. En sådan process för en verksamhet av den här typen kan ta flera år i anspråk. I så fall skulle även andra aspekter vägts in, vilket kunde fått till följd att den nya kliniken inte alls placerats i Vadstena.

Skydda Skinnarängen

- Vi har dessutom förbundit oss att skydda Skinnar-ängen. Det finns uttryckliga önskemål att behålla grönområdet för aktiviteter både från oss och från andra, säger Jan Cederborg.

Gary Sparrborn är tilltalad av tanken på att skapa sjönära boende av byggnaderna om det vore ekonomiskt möjligt att konvertera dem. Men det finns paviljonger som stått för fäfot under många år vilket kan tyda på att det inte är helt lätt, påpekar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om