Klockan är sju på morgonen och i den gamla ladan sprider sig doften av nyrostat kaffe. Vid den välutrustade kaffevagnen står pappa Michael, även kallad Mike, och yngsta dottern Malva och brygger dagens första espresso. Mamma Malin och storasyster Mina dukar fram kanelbullar.
Det har snart gått två år sedan familjen Isaksson startade Rosteriet Vadstena, och sex år sedan de klev in i kaffebranschen.
De första åren ägnade de sig endast åt att sälja kaffe. Via deras importerade kaffevagn blev deras ekologiska dryck snabbt en populär attraktion, inte minst på hårdrocksfestivalen Skogsröjet i Rejmyre, där företaget har blivit en återkommande gäst.
– Kaffe är en nationaldryck som för samman människor. Jag har tidigare jobbat på bar och brukar jämföra kaffe med en starköl. En kopp kaffe kan du dricka i stort sett var som helst och när som helst, du kan dricka ensam eller tillsammans med andra. Det blir inte på samma sätt med en öl, säger Mike.
– Jag har alltid varit intresserad av kaffe, särskilt sen jag kom till Sverige, fortsätter han och berättar att han är uppvuxen i en amerikansk diplomatfamilj.
Hans mamma är ursprungligen från Colombia – kaffebönans hemland – och drömde själv om att en dag driva ett eget rosteri. Men att vara gift med en diplomat och därmed ofta flytta runt till olika länder, gjorde att drömmen blev svår att förverkliga. Istället tog Mike och hustrun Malin sig an den uppgiften.
Till en början köpte företaget in färdigrostat kaffe från ett mikrorosteri i Jönköping, men så för två år sedan kände familjen att det var dags att utveckla företaget.
– Kaffe är ett hantverk som de senaste åren fått ett uppsving. Vi kände därför att det låg rätt i tiden att starta ett eget mikrorosteri, säger Mike och stolt visar upp företagets senaste rostmaskin som köptes in i förra veckan.
I oktober 2015 öppnade familjen det egna rosteriet, som ligger i Antikladan precis i utkanten av Vadstena.
I samband med företagssatsningen valde Mike att säga upp sig från lärartjänsten på Dackeskolan. Numera arbetar han enbart med rosteriet.
Genom att bland annat plugga på via nätet och studera hur andra kafferosterier arbetar, har han lärt sig hantverket från grunden och är därmed den person i företaget som ansvarar för själva rostningen. När det gäller inköp, avsmakning, paketering, vägning och servering får han hjälp av hustrun och döttrarna.
– Jag har fortfarande kvar mitt jobb som kurator för cancersjuka patienter på US i Linköping, men min förhoppning är att på sikt kunna trappa ner för att få mer tid till företaget, säger Malin.
– Jag jobbar nära döden, så det är skönt att ha ett jobb som bringar mer glädje.
Mina och Malva har ärvt föräldrarnas mat- och dryckesintresse och läser idag på restaurangprogrammet på Dackeskolan i Mjölby.
– Vi vill arbeta med kaffe och mat och kanske utveckla det på nåt sätt, säger Mina och får medhåll från sin lillasyster.
Under sommarhalvåret är det som mest att göra. I år kommer Rosteriet Vadstena att finnas med på flera event runt om i landet. Bland annat bilmässan på Elmia, Skogsröjet och motorbåtsevenemanget Fri fart. Kaffevagnen kommer, precis som vanligt, att stå uppställd i hamnparken i Vadstena, och företaget kommer även att samarbeta en del med Starby hotell.
– Det är roligt att bygga upp nåt tillsammans. Tidigare somrar åkte vi mycket båt, nu driver vi istället företag ihop, säger Malva.