"Tyvärr sjunker måendet bland våra barn och unga"

Antalet familjehemsplaceringar har ökat i Vadstena. Nu söker kommunen fler familjehem. "Att göra skillnad för ett barn är oerhört betydelsefullt", säger Melinda Jacobs.

Melinda Jacobs menar att det finaste man kan göra för en annan människa, i dessa fall barn, är att vara familjehem.

Melinda Jacobs menar att det finaste man kan göra för en annan människa, i dessa fall barn, är att vara familjehem.

Foto: Sofia Axelsson

Vadstena2023-05-24 08:00

– Vi söker ständigt nya familjehem så det är ett pågående arbete hela tiden. Det är svårt att rekrytera familjehem i dag och det är bekymmersamt, säger Linda Fröjdh Dahlgren, myndighetschef på Individ- och familjeomsorgen i Vadstena.

Antalet familjehemsplacerade barn har ökat från drygt tio till närmare 20 över de gångna fem åren. Enligt Linda Fröjdh Dahlgren pendlar behovet och när ett barn väl behöver familjehemsplaceras kan det ibland vara bråttom.

– Det är svårt att peka på en specifik del i att placeringar just nu och sedan en tid tillbaka har ökat. Det finns många olika anledningar till det.

undefined
Antalet familjehemsplacerade barn i Vadstena har ökat från drygt tio till knappt 20 under de gångna fem åren.

Hon lyfter att kommunen i första hand försöker att stödja med insatser på hemmaplan.

– I vissa fall kan det vara så att vi har försökt att jobba och stötta men kommer till ett läge där vi ser att det blir för svårt och man kanske behöver bryta en period.

Generellt ser man dock att barn och unga mår allt sämre, menar myndighetschefen.

– Det är inte bara i Vadstena utan i landet generellt. Tyvärr sjunker måendet bland våra barn och unga. Vi tittar på hur vi i ännu större utsträckning kan gå in med förebyggande och tidiga insatser. Det är där vi vill jobba för att undvika insatser såsom placeringar.

undefined
Vadstena söker fler familjehem. Det är ett ständigt pågående arbete, menar Linda Fröjdh Dahlgren. Samtidigt har antalet familjehemsplacerade barn och unga ökat mellan 2018 och 2022. "Tyvärr sjunker måendet bland våra barn och unga", konstaterar Linda Fröjdh Dahlgren och framhåller att det inte bara gäller för Vadstena, utan för landet generellt. I det förebyggande arbetet sker det även en samverkan med skolan och förskolan.

För att vara ett lämpligt familjehem ska man vara stabil, kunna hantera sin ekonomi och kunna erbjuda barnet en god miljö samt tillgodose barnets specifika behov. Det görs grundliga utredningar innan en familj godkänns.

– Sedan utbildas också familjehemmen och får handledning vid behov för att de ska få den hjälp som de behöver i sitt uppdrag, så att man inte blir ensam i sitt uppdrag för det kan vara tufft.

Slutligen vill Linda Fröjdh Dahlgren välkomna intresserade till kommunens resurssamordnare.

undefined
Melinda Jacobs menar att det inte bara är fint att vara familjehem, utan också svårt. Det är viktigt att sprida mer kunskap om vad det innebär, framhåller hon.

Vadstenabon Melinda Jacobs har blivit landets mest kända familjehemsmamma efter att hon och familjen varit familjehem åt flickan Esmeralda, även kallad "Lilla Hjärtat".

– Att vara familjehem är det finaste man kan göra för en annan människa, och i dessa fall barn. Att göra skillnad för ett barn är oerhört betydelsefullt, säger hon.

Melinda Jacobs understryker att det inte bara är fint, utan även svårt.

– För att vi ska få folk att våga och vilja måste vi sprida mer kunskap om vad det innebär. Både rent personligt, men också juridiskt, så man vet det innan man går in i det här uppdraget. Alla, både kommuner och staten, måste göra det mer attraktivt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!