Fältgren (S): "Det är en kulturfientlig tid vi lever i"

Kraftiga nedskärningar av kulturbidrag ledde till debatt i Vadstenas fullmäktige. Ordet kulturfientlighet hördes från många håll.

Hur har kommunikationen varit om de sänkta bidragen till Vadstena-Akademien var en av frågorna som Göran Fältgren (S) fick av Roland Sjödahl (C).

Hur har kommunikationen varit om de sänkta bidragen till Vadstena-Akademien var en av frågorna som Göran Fältgren (S) fick av Roland Sjödahl (C).

Foto: Katarina Hydén / Jeppe Gustafsson, MVT arkiv

Vadstena2024-02-06 16:13

Neddragningarna av bidragen till kulturaktörer i Vadstena kommun fick stora reaktioner när kultur- och utbildningsnämnden, i december, kraftigt sänkte bidragen till Vadstena-Akademien och för Shakespearefabriken med flera hundra tusen kronor.

Genom en interpellation från Roland Sjödahl (C) till nämndens ordförande Göran Fältgren (S) blev det debatt på kommunfullmäktige om Vadstena kommun drabbats av ”kulturfientlighet”.

undefined
Roland Sjödahl (C), ledamot i fullmäktige, krävde svar från kultur- och utbildningsnämnden ordförande efter de stora neddragningarna till de stora kulturaktörerna.

”Prioriteringar behöver alltid göras i en budget och nu är det kulturen som får stryka på foten” uppger Sjödahl och frågade hur kommunikationen varit mellan de båda kulturaktörerna och kommunen om minskningen av bidragen. Och hur nämnden ser på aktörernas möjlighet att planera sin verksamhet och ekonomi i sammanhanget.

I sitt svar uppger Fältgren att han vill ”noga poängtera att inga av de mindre kulturföreningarna drabbas av neddragningarna” och att det inte heller berör idrottsföreningar ”vilket tyvärr påståtts i vulgärdebatten”. 

undefined
Göran Fältgren (S), kultur- och utbildningsnämndens ordförande.

Samtidigt anser Fältgren att det var ”olyckligt” att de stora aktörerna inte förvarnats men att bidrag ”aldrig kan tas för givna”.

– Det är en kulturfientlig tid som vi lever i, det ser vi på nationell nivå men även i Östergötland, hur man drar ner. Tyvärr är det så att vi smittats av det även i Vadstena, sa han i fullmäktige och fortsatte:

– Men jag tror att vi fortfarande kan känna oss som kulturhuvudstad i Östergötland med tanke på vad som händer i omvärlden. Men vi är inte unika i att dra ner på kulturen just i år när det är så kämpigt.

undefined
Maria Jönsson (K) oroas över hur det blir 2025.

Maria Jönsson (K) uttryckte oro framåt.

– Det är kulturfientliga tider och jag oroas lite för vad som står i nämndens detaljbudget där andemeningen är att besparingar inför 2025 ska tas vid samma poster som i år. Jag är intresserad av hur ni tänker?

Fältgren svarade att det inte skulle övertolkas.

– Vi har sparat även på skolans område och det innebär att vi kommer vara beredda på besparingsförslag även för 2025. Men man ska inte läsa in mer än vad som står.

Frida Edholm (K) efterlyste dialogen och menade att det är en återkommande brist i Vadstena. Dag Källman (V) var på samma linje men något mer svar blev det inte från Fältgren.

– Men en sak är utan tvekan riktigt – vi lever i kulturfientliga tider. Och när det är hårda tider med repressiva tendenser överlag så har kulturen en ännu större betydelse än annars. Jag tycker att man bör betrakta kulturverksamheten, på alla nivåer, som kärnverksamhet, sa Källman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!