Experten inför kräftfisket: "Tillväxten har varit god"

Sommarens väder kan ge ett bra kräftfiskeår – men den generella trenden är mer negativ. Det säger experten inför årets kräftfiskepremiär.

Kräftorna i Vättern blir fler - men mindre.

Kräftorna i Vättern blir fler - men mindre.

Foto: Andreas Elvstrand

Vadstena2022-08-12 11:02

På fredageftermiddagen klockan 17 smäller det igen: Kräftfisket i vallgraven drar igång.

Patrik Bohman, miljöanalytiker och kräftexpert på SLU Aqua, spår ett bra kräftfiskeår.

– Sommaren har varit bra. Om man tittar på hur väder och värme varit ska tillväxten av kräftor ha varit god. Så på det stora hela känns det som det här kan bli ett bra år, säger Patrik Bohman.

Vad som räknas som ett bra år är emellertid en definitionsfråga, menar Patrik.

Sedan 2009 gör han årliga mätningar av kräftbeståndet i Vättern – storlek, mängd, hälsa och beteendemönster – och menar att det går att se en tydlig utveckling från 2009 till idag: Kräftorna i Vättern blir fler – men mindre.

En trend som ser ut att hålla i sig även i år, menar han.

Det här beror på flera saker. 

För det första är fiskebeståndet i Vättern relativt lågt.

– Kräftor har ett stort behov av att äta. Och som det är nu är det många kräftor på små ytor, då blir det stor konkurrens om bra mat. Många får nöja sig med lera och växter, vilket inte är lika bra att växa på som exempelvis fisk, som innehåller det bättre animaliska proteinet, säger Patrik.

Dessutom fiskas det mycket i Vättern. Kräftorna som passerar tio-centimetersgränsen plockas alltså snabbt upp.

Borde man begränsa kräftfisket i Vättern?

– Det är en fråga man måste diskutera med Länsstyrelsen. Men med fortsatt hårt fiske riskerar vi att få ännu sämre bestånd de kommande fem-tio åren, säger Patrik.

Patrik understryker att trenden gäller för Vättern generellt, och kan ha lokala variationer. Det behöver alltså inte säga något om läget i vallgraven i Vadstena.

Vadstenabon Conny Torstensson är fritidsfiskare. Han har fiskat kräftor utanför Vadstena sedan 30 år tillbaka och delar Patrik Bohmans bild.

– Enligt min uppfattning blir kräftorna bara mindre och mindre men större till antal, säger Conny.

– När vi började fiska här kunde vi få kräftor så de gick tre på kilot. Normalt låg det 10-12 kräftor per kilo kokta. Nu har de rasat i storlek – de flesta vi tar upp är runt 10-10,5 cm. Ofta krävs upp till 30 kräftor för att få ihop ett kilo, berättar han.

Trots negativa trender ska Conny ner till fredagens kräftfiskepremiär.

– Jo då, jag brukar ta en cykeltur ner till vallgraven för jag tycker det är så fantastiskt trevligt att se alla familjer som sitter och fiskar där nere, säger Conny.

Karta: Vadstena Slott
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!