Erik skulle städa förråd – hittade värdefull gammal matta

När ett förråd skulle städas på Sancta Birgitta Klostermuseum klev Erik Carlberg upp på en stege – och hittade en värdefull gammal matta.

Cecilia, Erik och Ann-Kathrin vill gärna veta mer om mattan och tar gärna emot tips.

Cecilia, Erik och Ann-Kathrin vill gärna veta mer om mattan och tar gärna emot tips.

Foto: Sofia Asthamn

Vadstena2025-03-01 20:00

För snart ett år sedan var det dags för vårstädning på Sancta Birgitta Klostermuseum i Vadstena. Intendenten Erik Carlberg och ett par kollegor tog sig för att gå igenom ett förråd där det finns en sorts inbyggda vägghyllor.

– Jag klättrade upp på en stege för att nå den översta hyllan, berättar Erik.

Han tittade ned över kanten där det är en väggspalt precis bakom. 

– Det låg några småsaker där. Och så en stor rulle invirad i plast.

undefined
Erik Carlberg visar hyllan han hittade mattan bakom.

Ett hyllplan höll emot så att rullen inte hade halkat ända ned till golvet. Därför gick det bra att fiska upp den.

– Redan på emballaget stod att det var en matta av Märta Måås-Fjetterström.

Hon var en av Sveriges mest kända och uppskattade textilkonstnärer. Än i dag tillverkas mattor enligt hennes mönster och säljs över hela världen.

– När vi rullade upp mattan hade den ju också hennes stil och hennes märke i kanten, berättar Erik. Så det var ingen större tvekan.

undefined
Mattan rullas upp på ett bord. Cecilia Lindheimer till vänster är skattmästare i Birgittastiftelsen. Kommunikatör Lovis Aaröe är också med på ett hörn.
undefined
I ett hörn av mattan finns initialerna för Märta Måås-Fjetterström invävda.

Mattan ägs av Birgittastiftelsen och två representanter därifrån är med på intervjun; Ann-Kathrin Hedberg, medlem i styrelsen och Cecilia Lindheimer, skattmästare (kassör).

– Vävtekniken kallas flossa, berättar Ann-Kathrin, när gruppen hjälps åt att rulla upp mattan på ett stort bord.
 

Den har ljust sandfärgade toner med en bred ram av stora rutor som dekoreras av vad som ser ut som franska liljor och avkvistade stammar. Erik tänker att stammarna skulle kunna vara vinstockar.

– Då Birgitta skrev om Herrens vingård. Färgerna påminner om sädesfält också tycker jag, säger han.

undefined
Cecilia, Erik och Ann-Kathrin betraktar det oväntade fyndet.

Man tror att mattan lagts på den översta hyllan och vid något tillfälle halkat ned och glömts bort. Det är alltså ingen som har varit ute efter att gömma undan den. När den lades upp där vet man inte.

– Det nuvarande museet öppnade 2003, men det har varit olika varianter av museum i byggnaden sedan 1940-talet. Kanske har den legat på golvet i något kontor. Eller i biblioteket, säger Cecilia.

Märta Måås-Fjetterström föddes 1873 i Kimstad och växte upp i Vadstena. Hennes pappa var kyrkoherde i Klosterkyrkan och hennes bror kom att bli förste amanuens vid Landsarkivet.

– Det är lite speciellt att hennes pappa var väldigt kritisk till Birgittastiftelsen, säger Cecilia. Det berättas att han blev så upprörd efter en sammankomst med katolskinspirerade inslag att "ärkebiskopen fick rycka in och trösta honom".

– Men Märta Måås-Fjetterström själv var medlem, fyller Ann-Kathrin i.

Mattans tillkomsthistoria börjar med att textilkonstnären skapade en matta hon skänkte till Klosterkyrkan 1930 i samband med dess 500-årsjubileum. Den ligger fortfarande precis framför altaret. Några år senare gjordes en serie mattor i samma stil. Uppgifterna går isär om det var åtta eller tio mattor. Den man nu har hittat på Klostermuseet är en av dessa.

undefined
Mattan i Klosterkyrkan ligger precis framför altaret.
undefined
På den matta som finns i Klosterkyrkan är det text i mittenrutorna. Där står "Herrens ord är mina fötters lykta". Lägg märke till att ett "s" inte riktigt fått plats inom ramen.

– Tyvärr finns ingen dokumentation av beställare eller så, säger Cecilia. Märta Måås-Fjetterström hade egen dokumentation, men den förstördes efter hennes död.

Mattorna i serien är inte identiska men har samma färger och mönsterelement även om storlek och placering varierar. 

Den 20 mars ska Birgittastiftelsen ha en medlemskväll på temat. Inför detta har man gått ut med en efterlysning för att se om någon vet mer om mattan eller känner till fler exemplar i serien. Två har dykt upp på auktion, men från allmänheten har man ännu inte fått några tips.

Mattan är inte värderad ännu, och därmed är det oklart hur mycket den är värd.

undefined
Cecilia, Erik och Ann-Kathrin vill gärna veta mer om mattan och tar gärna emot tips.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!