Mitt på den östgötska landsbygden ligger deras lantbruk på totalt 490 hektar – där familjen odlar vete, korn, havre, raps, gräsfrö, krondill och sparris.
Sparrisen är en mindre del av den totala odlingen med sin yta av ungefär två hektar – men den har fått allt större plats de senaste åren och tillhör en av familjens största favoriter.
– Vi är väldigt matintresserade och tycker att sparris är väldigt gott, en verklig primör under våren och försommaren, framhåller Charlotte.
De började odla sparris för ungefär tolv år sedan – då i en mycket liten skala.
– Sparris är ju precis som färskpotatis helt outstanding som nyskördad och något att längta efter. Den kan ju också tillredas på många olika sätt. Antingen kokar, steker eller grillar man den bara – eller så lagar man till exempelvis en soppa, sallad eller bröd med sparris i receptet.
För två år sedan utökades odlingen till två hektar. Sparrisen säljs såväl via en grönsaksgrossist till butiker och restauranger, som på familjens gård i en gårdsbutik med självbetjäning.
Odlingen startar med att plantor som redan är två-tre år gamla köps in från Tyskland och Holland sätts ned i jorden. Det görs en bred fåra i jorden där sparrisplantorna sätts ner med cirka 30 centimeters avstånd till varandra. Därefter fylls fåran igen med jord.
– Det finns ingen produktion av plantor för professionellt bruk i Sverige, däremot är utbudet stort från bland annat Tyskland och Holland, förklarar Charlotte.
Hon fortsätter:
– Första året ger de ingen skörd, däremot kan man skörda lite året efter plantering. Det gäller att vara försiktig under en nyetablering och inte skörda för mycket eftersom plantan behöver växa sig kraftig för att i framtiden ge en hög skörd.
Under andra året efter plantering utökas skörden en del för att på tredje året (då plantan alltså är sex år) ge avkastning i sex-sju veckors tid.
– Hur fort de växer och hur mycket det blir beror på värmen. Sparrisen är nämligen väldigt temperaturkänslig. För att växa bra krävs både värme och vatten. Allra bäst är om det ligger omkring 20 grader. Vid högre temperaturer är risken att kvaliteten blir sämre och det kan dessutom bli svårt att hinna skörda i tid, säger Charlotte.
Sparrisen finns både som grön och vit – och det finns många olika sorter. Familjen Elander-Jacobsson har fyra varianter av den gröna – Gijnlim, Stamm, Ravel och Primaverde – samt en sort som är lila – Burgundine.
Tidigare har familjen inte haft någon bevattning utan låtit naturen ta hand om den. Men vid den sista planteringen detta år har de lagt ned slangar i jorden.
– Vi använder oss av så kallad droppbevattning, vilket är en slang med små hål i. Slangen läggs ner i samband med plantering och bevattning kan ske på ett effektivt sätt då vattnet direkt kommer till rötterna.
Att odla sparris är inte helt enkelt – det gäller att få till en bra etablering på den stora ytan.
– Det är väldigt viktigt att kunna hantera ogräset. Sparrisen är mycket konkurrenssvag under första delen av säsongen. Risken finns att det då blir för mycket ogräs, vilket konkurrerar med sparrisplantan. Ogräsen måste hackas bort under säsongen.
Eftersom Charlotte och hennes man Erik Jacobsson även driver företaget Energifabriken AB tillsammans med två andra par, måste de ha hjälp av några anställda med sitt lantbruk.
– Det gäller att hinna med att skörda sparrisen innan den växer sig för stor. Sedan ska den snabbt plockas in och buntas ihop i storlek efter kundernas önskemål.
Vid förvaring krävs att den snabbt kyls ned och gärna ställs i lite vatten. Samma sak gäller för den som handlar sparris och inte ska äta den samma dag.
– Sätt gärna sparrisen i ett glas med vatten, cirka en centimeter, kallt i kylen. På det sättet klarar den sig upp till fem dagar i kylskåpet. Men det är en helt annan sak att äta den helt färsk och det rekommenderar jag verkligen, säger Charlotte.
Sparris som förvarats några dagar använder hon helst vid tillagning av bland annat soppa – medan de nyskördade oftast äts som de är.
Antingen råa i en sallad – eller kokta, stekta eller grillade.
– Det räcker att koka eller steka i ungefär fem minuter. Koka i saltat vatten, samt använd ordentligt med smör om sparrisen steks. Den är jättegod att grilla också och då kan det vara bra att pensla lite olja på innan och så salta förstås.
Matlagningen är som sagt ett stort intresse för både Charlotte och Erik – ett bra sätt att umgås tillsammans.
– Vi har ofta mycket att göra, men mat är viktigt och dessutom en rolig avkoppling. Eftersom sparris är en favorit för båda två är det kul att hitta nya sätt att laga den på.
Här intill bjuder de på ett gäng olika recept – där sparrisen får plats i allt från soppa, till bröd och sallad.
– Den här växten är värd att få spela huvudrollen, ler Charlotte.