Petrus Magnis elever fick skolfrukost för första gången

Banan och blåbärssmoothie och nybakade frallor – det stod på menyn under den alldeles första skolfrukosten som Petrus Magnis elever bjöds på.

Clara Jacobsson och Ines Fyhr var nöjda med det som serverades under måndagens frukost.

Clara Jacobsson och Ines Fyhr var nöjda med det som serverades under måndagens frukost.

Foto: Sofia Axelsson

Vadstena2024-04-08 16:00

Under måndagsmorgonen var det ett tjugotal elever hade begett sig till Culinars matsal för att se vad som serverades till frukost.

– Det känns mysigt att komma hit på morgonen, säger Isabella Vanselius som nyss slagit sig ned vid ett bord tillsammans med vännerna Josefine Noske, Clara Jacobsson och Ines Fyhr.

– Det är jättebra att skolan bjuder på frukost, säger Josefine.

Är frukost något som ni saknat i skolan?

– Ja, en del kommer ju hit tidigt med bussen och då är det jättebra att det här finns så man kan äta precis innan skolan, istället för att sitta och vänta, säger Isabella.

undefined
"Vi kör ut det nybakta brödet i matsalen, så kanske doften lockar lite extra till frukost" säger Malin Olsson.
undefined
Cirka tjugo elever kom för att äta frukost under den första dagen. Både kökchef Malin Olsson och måltidschef Markus Gustafsson tror att fler kommer hitta dit om några dagar.
undefined
Vad som serveras kommer variera från dag till dag. "Imorgon kan det nog bli gröt. Men vi kan också komma att använda något som blivit över från lunchserveringen" säger Malin Olsson.

Då frukostserveringen inte har någon satt matsedel säger kompisgänget att de var nyfikna på vad frukosten skulle innebära, och att de blev positivt överraskade av premiären.

– Jag tyckte det här var bra, säger Ines och håller upp ett glas smoothie.

– Det kändes bra med hembakt bröd, jag trodde det skulle vara köpt, säger Isabella.

undefined
Gustav Andersson som arbetar i Culinars kök gjorde tio liter smoothie till måndagens frukost.
undefined
Isabella Vanselius och Josefins Noske blev glatt överraskade av frukosten.
undefined
Frukostsatsningen den del av konceptet Food for life som nu är måltidpedagogik för högstadieelever.

Initiativet är ett samarbete mellan skolan och måltidsenheten för att få ungdomarna att äta frukost och orka mer. Köket på Culinar börjar med frukostförberedelserna tidigt.

– Vi vet ju inte hur många som kommer men vi hoppas att det slår väl ut, säger Gustav Andersson, samtidigt som han häller ned blåbär i en stor rostfri behållare.

– Det här är första dagen efter lovet, så jag tror det kan bli fler som äter om någon vecka, när ryktet gått, säger Malin Olsson, kökschef.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!