Vadstenas nya styre fortsätter på samma spår som det förra

Alla sitter stilla i båten och håller fast vid inslagen kurs. Det är budet från Vadstenas nya kommunlednings besättning.
– Det här görs för att inte röra om i grytan, säger Patrik Stenlund, gruppledare för KD, som har lämnat oppositionen för att sitta med i det nya styre.

Albin Blomqvist Ekström (-), Peter Karlsson (M) och Patrik Stenlund (KD).

Albin Blomqvist Ekström (-), Peter Karlsson (M) och Patrik Stenlund (KD).

Foto: Karl Magnus Moulin

Vadstena2025-01-16 19:00

Efter den politiska splittringen mellan S och M i slutet av förra året har nu ett nytt politiskt styre presenterat sig i Vadstena. Tillsammans med fem avhoppare från Socialdemokraterna styr nu M tillsammans med KD i minoritet. Men enligt den nya trion är politiken densamma som innan. 

– Själva grejen är väl det att det egentligen inte är så mycket som är nytt, säger Patrik Stenlund.

Han ser inga konstigheter i att ett nytt styre inte innebär någon förändring i hur kommunen styrs.

– Jag är ju kristdemokrat och du kan ju titta både på riks och region vilka jag samarbetar med. Så när Peter ringde och frågade om jag ville hoppa på ett annat tåg än det jag satt på så var det inte så svårt att svara på det.

Trots att Kristdemokraterna tidigare var i opposition säger han att det kommer att bli samtal om "finlir", men att man huvudsakligen vill fortsätta på inslaget spår.

– Under mandatperioden så har ju vi i mångt och mycket tyckt och tänkt ungefär som majoriteten. Och trots att vi har suttit i opposition så känner jag att den majoriteten som var då lyssnade på när vi hade något att säga, så jag ser ingen anledning till varför inte det skulle kunna ske nu, säger Patrik Stenlund.

undefined
Albin Blomqvist Ekström (-), Patrik Stenlund (KD) och Peter Karlsson (M). Vadstenas nya minoritetsstyre fortsätter på samma spår som när det var M och S som var i majoritet.

Det inslagna spåret sammanfattas i den politiska viljeförklaring som Moderaterna och Socialdemokraterna tog fram efter valet 2022.

 – Den är väldigt unik. SKR har haft den som ett föredöme och berättat för kommuner som har tagit lärdom. Nu jobbar många på det här sättet, säger Peter Karlsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Det är rör sig om åtta prioriterade punkter och fem styrprinciper som ska genomsyra det politiska arbetet.

– Alla Vadstenabor borde ha den här programförklaringen på nattduksbordet och läsa, för den är jättebra och säger mycket, säger Peter Karlsson.

– Det hade ju varit galenskap att kasta två års arbete rätt ut genom fönstret. Det har väl aldrig hänt så mycket i Vadstena som under de här två åren? Att då plötsligt vilja förändra och kasta ut detta hade varit jättetokigt. Vi kan bara titta på hur det ser ut för nämnderna nu. Alla nämnder håller sin budget. Vilka av våra grannkommuner händer det i? Inte så många, kan jag säga, fortsätter han.

undefined
Albin Blomqvist Ekström (-), Peter Karlsson (M) och Patrik Stenlund (KD).

Albin Blomqvist Ekström, gruppledare för de fem före detta socialdemokrater som lämnade partiet efter splittringen i november, säger att även de partilösa ledamöterna är inställda på att fortsätta som om inget hade hänt.

– Vi är rörande överens om att vi kommer att bedriva socialdemokratisk politik. Det är ju det som den här viljeförklaringen bygger på, i samarbete med Moderaterna. I vårt fall så handlar det om att ta ansvar och fortsätta med alla punkter som är påbörjade och är på väg att bli påbörjade, säger han.

Tror ni att "inga förändringar" är vad kommuninvånarna vill ha?

– Det får man säga till om var fjärde år, säger Patrik Stenlund.

– Jag tror att många uppfattar att stabilitet, kontinuitet och långsiktighet är viktigt, säger Peter Karlsson.

– Vi har ingen kioskvältare. Vi ska inte börja bryta uran eller bygga kärnkraft i Vadstena. Det får grannkommunen sköta om, konstaterar kommunstyrelsens ordförande.

Politisk viljeförklaring

Moderaterna och Socialdemokraterna gjorde en politisk viljeförklaring för Vadstena under 2023–2026 efter valet 2022. 

Där listas fem styrprinciper som ska vara en värderingsmässig vägledning för beslut och eller prioriteringar: 

Tillit

transparens

rättssäkerhet

effektivitet

kvalitet

Där finns också åtta politikområden som ska vara i särskilt fokus:

Platsutveckling och näringsliv

Trygghet och boende

Kompetensförsörjning

Förskola och grundskola

Kultur och fritid

Klimat

Social hållbarhet

Landsbygd

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!