Askahögen utanför Vadstena ansågs länge vara ett gravmonument men undersökningar med georadar visade att kullen varit en husplattform. Delar av husgrunden grävdes ut sommaren 2020 och då hittades bland annat ett 20-tal guldminiatyrer från vendeltiden, kring 700 efter Kristus.
– I sommar kommer vi att avtäcka en större del av husgrunden. Förra gången undersökte vi åtta av de hundratals stolphålen i husgrunden. De var så fulla med intressanta grejer att vi kommer tillbaka i år för att avtäcka fler av dem och se vad som finns där, säger arkeolog Martin Rundkvist, som leder utgrävningen.
Kan det vara fler guldgubbar på gång?
– Ja, det är nästan garanti på det. Skälet till att det är så mycket grejer i stolphålen är att man har plockat ned den här byggnaden på ett väldigt organiserat sätt. Man har tagit bort stolparna och skyfflat ned det lortiga golvlagret för att fylla igen. Det är kul för det har lämnat golvlagret i en väldigt skyddad belägenhet.
Tack vare förkolnade frön i jordprover som togs i fjol vet arkeologerna nu lite mer om kronologin. Huset byggdes i mitten av vendeltiden, någon gång mellan 650 och 680, men kol-14-dateringarna visar att människor bott i byggnaden åtminstone 150 år in i vikingatiden.
– De sju, åtta stolphålen som vi grävde ut råkade inte innehålla några grejer som var tydligt daterbara till den tiden men det är min förhoppning att vi ska få bättre koll på det under sommarens grävning, säger Martin Rundkvist.