Dramatiserar livet som mentalsjuk

En sträng sköterska, en galen piga och en dominant läkare. Och så några bisarra tillfriskningsmetoder. På Hospitalsmuseet startar nu dramatiserade visningar om livet som mentalsjuk.

"Det här är en guidning där besökarna ska bli överraskade", säger Bengt-Olof Persson.

"Det här är en guidning där besökarna ska bli överraskade", säger Bengt-Olof Persson.

Foto: Emmilie Engström

Vadstena2016-07-14 21:27

Hur var livet för en mentalsjuk människa på 1800-talet och längre tillbaka? Nu har du chansen att ta reda på det. På lördag startar nämligen Visit Vadstena dramatiserade guidningar på Hospitalsmuseet. Men det gäller att som besökare våga tacklas med överläkaren Alexandersson eller den skrikande dårhuspigan Sara-Lisa. Som besökare är du nämligen en av deras patienter.

– De är dårar allihop och antas vara hitskickade från lasarettet. Det här är en visning där besökarna ska bli överraskade, säger Bengt-Olof Persson, en av guiderna.

Vill göra museet mer levande

Den dramatiserade visningen har tidigare bara varit tillgänglig för bokade sällskap. Men i år vill Visit Vadstena utveckla konceptet.

– Vi vill göra museet mer levande och har känt att vi vill göra nåt mer än bara de vanliga guidningarna, säger Stefanie Svensson på Visit Vadstena.

Man diskuterar även hur Hospitalsmuseet ska kunna vara levande och tillgängligt under höstperioden.

– Men vi har inte bestämt nåt där än.

De dramatiserade guidningarna är förlagda fyra lördagskvällar framöver. Först släpps patienterna (besökarna) in i Mårten Skinnares dunkla hem, men möts där av en argsint sköterska. Det gäller att lyda order, annars hotas man med straff, förklarar Bengt-Olof Persson.

– Besökarna kommer att få göra delar av de dagliga arbetssysslor som de mentalsjuka fick utföra.

Därefter går gruppen vidare in till Hospitalsmuseet där den skrikande dårhuspigan får ett utspel. Läkaren Alexandersson tvingas att lugna henne, och kommer även att diagnostisera utvalda ur gruppen. Kanske får du dig en sked medicin eller ett läkande plåster.

Turen avslutas sedan i Trefaldighetskyrkan. Där håller Predikare-Lena, som var inlåst på mentalsjukhuset under många år, en monolog för patienterna.

– Det är väldigt viktigt att inte brista i respekt vid en sån här visning. Det finns besökare som har haft ett förflutet inom mentalsjukvården, och det måste respekteras. Därför avslutar vi guidningen i kyrkan där besökarna även har chans att ställa frågor, säger Bengt-Olof Persson.

Inget för barn

Visningen är öppen för vem som helst, men barn under elva år bör stanna hemma.

– Det är ju en del läskigheter och det är ganska mörkt i Mårten Skinnares hus. När vi guidar för skolklasser brukar vi alltid avsluta visningen med att förtydliga att de här metoderna inte används inom sjukvården idag. Vi vill inte att nåt barn ska gå hem och få mardrömmar, säger Bengt-Olof Persson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!