Vadstena kommun förlorar striden om fjärrvärmen

Tingsrätten dömer till Solörs fördel i tvisten om fjärrvärmen. Vadstena kommuns talan ogillas och de ska enligt domen betala miljonbelopp i rättegångskostnader.

Avtalet om fjärrvärmeverket i Vadstena tecknades ursprungligen i mars 2001.

Avtalet om fjärrvärmeverket i Vadstena tecknades ursprungligen i mars 2001.

Foto: Peter Calén

Vadstena2022-11-10 13:31

En stämningsansökan till Linköpings tingsrätt lämnades in i juni och Vadstena kommun yrkade på att Solör Bioenergi Öst ska lämna ifrån sig fjärrvärmeanläggningen mot att kommunen erlägger 119 700 000 kronor.

Domen har nu kommit och Linköpings tingsrätt ogillar käromålet och dömer Vadstena kommun till att betala Solörs rättegångskostnad med 5 407 067 kronor.

Från kommunens sida hänvisade man till en punkt i det avtal om fjärrvärmen som tecknades mellan dåvarande Gotlands Fjärrvärme AB och Vadstena kommun för 20 år sedan och anser att man enligt avtalet kan nyttja en option som innebär att kommunen kan lösa in fjärrvärmeanläggningen när avtalet löper ut. Avtalet sades upp i mars 2020 och löpte ut i mars i 2021.

Solör Bioenergi har en annan åsikt och menar att optionen inte har laglig grund och därför inte kan nyttjas. Från Solörs sida menar man att optioner avseende fast egendom inte är giltiga enligt svensk rätt. De har valt att inte släppa ifrån sig anläggningen utan att frågan prövats.

Tingsrätten har gått på Solörs linje att inlösenklausulen Vadstena kommun vill nyttja, är ogiltig. Därmed finns heller ingen skyldighet att överlåta fjärrvärmeanläggningen till kommunen.

Kommunen yrkade även på att tingsrätten skulle besluta om att Solör ska betala skadestånd till kommunen med en summa som uppgår till sammanlagt 14 375 000 kronor.

I och med att inlösenklausulen är ogiltig kan heller inte någon skadeståndsskyldighet uppstå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!