Vadstenapolitikernas visioner för silon och hamnområdet

Silo- och hamnområdets framtid ska utredas. Men så här säger Vadstenas toppolitiker när de får spåna fritt.

Dessie Forsén (S), Peter Karlsson (M), Frida Edholm (K), Patrik Stenlund (KD), Tommy Kennberg (MP), Roland Sjödahl (C), Dag Källman (V) och Björn Sandberg (SD) tycker till om silon.

Dessie Forsén (S), Peter Karlsson (M), Frida Edholm (K), Patrik Stenlund (KD), Tommy Kennberg (MP), Roland Sjödahl (C), Dag Källman (V) och Björn Sandberg (SD) tycker till om silon.

Foto: Katarina Hydén, Privat, Anton Rimstedt

Vadstena2022-07-26 19:30

Samhällsbyggnadsförvaltningen vill utreda vad som är möjligt att göra med siloområdet i Vadstena när kommunen köpt det efter förlikning i rättstvist.

– Vi har fått i uppdrag att titta på hamnområdet. Där ska vi ta fram en vision för hela det området men har inte tänkt så mycket ännu, säger stadsarkitekt Petter Frid.

Han säger att det finns en politisk vilja att titta på hela området och att det är ett område som det finns mycket förbättringsmöjligheter kring. Planen är att visionsarbetet ska vara klart runt årsskiftet. 

När Vadstenas toppnamn inom politiken tillfrågas om sina visioner för området lyfts bostäder som ett alternativ.

– Visst skulle det vara häftigt att göra bostäder i silon. Den är stor, så om det skulle gå att bygga om den så skulle det säkerligen bli fantastiska lägenheter, dessutom centrumnära utan att ta jordbruksmark i anspråk, säger Frida Edholm i Konsensus.

Att det skulle kunna bli en ganska kostsam historia tvekar hon inte på. Men hon vill i alla fall att en utredning om skicket på silon görs, om den inte redan är gjord, för att kunna ta ställning innan den eventuellt rivs. 

Även MP:s Tommy Kennberg är noga med att man först måste titta på förutsättningarna innan man agerar. Både han och Frida Edholm lyfter vikten av dialog med aktörerna omkring och andra berörda.

– Först tar man ett helhetsgrepp över det, något slags vision. Sedan måste man göra en inventering av de gamla byggnaderna och se vilket skick de är i, säger han och fortsätter:

– Det är bra med dialog med näringslivet och folk som jobbar i olika branscher. De ska vi politiker lyssna på.

Roland Sjödahl (C) skulle också gärna se bostäder och föreslår trygghetsbostäder för äldre inom området. Han är dock tveksam till att bygga om själva silon.

– Kan man drömma så vore det väl jättehäftigt, man har ju lyckats med liknande på andra ställen. Men det har ju gått rätt många år sedan det var på tal och skicket är nog inte längre det bästa för det, säger han och tillägger:

– Om det inte går att göra bostäder så måste vi titta ordentligt på vad som går att göra. Vi behöver inte ha någon brådska, det viktiga är att det blir bra. Det finns ju många aktörer i området som påverkas.

Dag Källman (V) är tydlig med att han inte är intresserad av att bygga om silon.

– Nej, riv den. Det borde gjorts för länge sedan, säger han och föreslår även han bostäder men gärna då av det lite billigare slaget.

Björn Sandberg (SD) och Patrik Stenlund (KD) är inne på samma spår med flerfamiljshus.

– Det är dyrt att bygga. Hyresrätter är inte heller billigt, men vi pratar lägenheter. Ett bostadsområde som passar in i slottsmiljön, säger Sandberg.

– Bostäder och gärna flerfamiljshus tänker jag. Det här är ett läge som man skulle kunna erbjuda till den breda allmänheten, vanligt folk, säger Stenlund.

Även kommunalråd Peter Karlsson (M) vill riva silon och se nybyggnation.

– Gärna att någon extern aktör vill nyttja den bygghöjd och yta som finns där och gör någonting som inte stör industrins vara eller icke vara. Så att industrin känner att de finns där och att det inte ska bli inskränkningar på deras verksamhet, säger han.

Han tänker sig att diverse olika verksamheter skulle kunna ha mindre lokaler i bottenplan och även våningsplan för bilparkeringar.

– Våningsplan med hotellrum vore kanske en bra grej också, säger han.

Flera av politikerna lyfter dock att det sannolikt finns utmaningar med bostäder i området. Dels tar de upp problematiken med föroreningar i marken, dels närheten till såväl industrier som det kulturhistoriska slottsområdet vilket tillsammans skapar en hel del att tänka på.

Utöver bostäder finns det flera tankar kring området.

– Kanske kan man ha lite fler ställplatser där också, men att det ska bli ett fint och naturligt strövområde, säger Dessie Forsén (S).

Fler ställplatser finns på önskelistan även från Tommy Kennberg och Peter Karlsson som föreslår att båtuppställningsplatsen flyttas närmare reningsverket vilket frigör ytor.

Andra tankar som lyfts handlar om att utveckla hamnområdet. Det talas om en uppsnyggning av hamnarmen ut från båtmacken, nytt hamnkontor och ny servicebyggnad. S har tidigare lagt förslag om en brygga vid hamnpiren.

– Man kanske skulle kunna få till min efterlängtade badbrygga på den sidan, säger Dessie Forsén som också skulle kunna tänka sig någon form av handel i området.

Kommunens köp av silon

2008 tecknade kommunen och ägarna till silon ett avtal om att göra en detaljplan för området. Den skulle möjliggöra bostäder.

Tanken var att bygga 55 lägenheter inuti silon och 18 intilliggande funkisvillor.

Två gånger har en detaljplan varit på väg att göras, men aldrig blivit av. 2019 stämdes därför kommunen på cirka 45 miljoner kronor.

I våras nåddes en förlikning där kommunen köper silon för 50 000 kronor samt får betala en förlikningsavgift på 4,6 miljoner.

Karta: Silon i Vadstena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!