Vadstena kommun har bildat fyra nya bolag: Vadstena stadshus AB, Vadstena förvaltnings AB, Vadstena kommunfastigheter AB samt Vadstena turism och näringsliv AB.
Bolagen verkar inom olika områden och ska bland annat främja turism och näringsliv samt ansvara för skötsel och underhåll av kommunala fastigheter.
Bolagsbildningen kan för en utomstående tyckas en aning rörig. Tidningen har därför bett kommundirektör Tommy Nilsson, kanslichef Martin Berry och VFAB:s vd Lars Larenius att förtydliga vad de nya bolagen innebär för Vadstena och dess invånare.
Vad är syftet med bolagsbildningen?
– Det är ett sätt för kommunen att få en tydligare struktur och undvika onödig upphandlingar. Den nya strukturen innebär att kommunen blir beställare och respektive bolag utförare. Vadstena kommun har länge haft ett förvaltningsavtal med VFAB som inneburit att fastighetsbolaget, utöver sitt eget fastighetsbestånd, förvaltat kommunens verksamhetslokaler. Den 1 januari införs dock flera förändringar i Lagen om offentlig upphandling (LOU) som innebär att förvaltningsavtal av den sort som Vadstena kommun och VFAB har haft inte längre är tillåtna. Därför var vi tvungna att göra en ny struktur och då är bolagsformen ett kostnadseffektivt sätt.
Vad ska respektive bolag göra?
– VFAB kommer att vara ett renodlat allmännyttigt bostadsbolag och se ut precis som idag. Hyresgästerna kommer inte att märka någon skillnad.
– Vadstena Förvaltnings AB ska sköta och underhålla de fastigheter som ägs av Vadstena kommunfastigheter AB.
– Vadstena stadshus AB samordnar och styr de verksamheter som bedrivs i dotterbolag, det vill säga i Vadstena kommunfastigheter AB och Vadstena turism- och näringsliv AB.
– Vadstena kommunfastigheter AB kommer att äga de fastigheter där kommunen bedriver verksamhet, det vill säga de verksamhetslokaler som inrymmer exempelvis skolor, förskolor och äldreboenden.
– Vadstena turism och näringsliv AB kommer att vara kommunens samordnande länk mot exempelvis Region Östergötland, Stiftet och Statens fastighetsverk i frågor som rör turism- och näringsliv. Till exempel kan bolaget komma att hantera utvecklingen av hamnområdet kring slottet samt området kring Klosterkyrkan – två områden som är centrala inte minst för besöksnäringen i kommunen.
Innebär det att ni kommer kunna påverka besöksnäringen mer än idag?
– Det kan bidra till en ökad effektivitet i olika frågor. Nu får exempelvis Statens fastighetsverk en tydligare kommunikationsväg med kommunen.
Hur kommer Vadstenaborna att märka av bolagsbildningen?
– Till en början kommer nog medborgarna inte att märka någon skillnad. Koncernbildningen och koncernstrukturen har tillkommit först och främst för att lösa två problem som rör organisationen Vadstena kommun, inte det geografiska området eller dess invånare. Däremot kommer Vadstena turism- och näringsliv AB att på sikt märkas mer för Vadstenaborna. Det är inte tänkt att bolaget i första hand ska vara arrangör av olika evenemang, utan ska snarare vara en möjliggörare för andra aktörer och koppla samman dessa för att skapa bättre förutsättningar för turism- och näringsliv i kommunen. Ett sådant arbete skulle kunna yttra sig genom tydligare information om och marknadsföring av Vadstena som destination och förhoppningsvis i form av fler besökare till hela kommunen.
När kan vi se effekt av det nya turism- och näringslivsbolaget – det vill säga; när kommer besöksnäringen i Vadstena att växa?
– Svårt att säga, men till 2018 borde det synas skillnad.
Blir det svårare för medborgare att ta del av hur skattepengarna används i de kommunala aktiebolagen, jämfört med idag?
– Nej, offentlighetsprincipen gäller precis på samma sätt som för kommunal verksamhet.