Dessa poster får Konsensus lämna

Ny politisk majoritet i Vadstena, men hur går det till rent praktiskt? Det här behöver göras inför nästa kommunfullmäktige den 21 juni.

Foto: Katarina Hydén

Vadstena2017-06-17 14:00

Kommunfullmäktige består av 35 mandat (platser). Den nya politiska majoriteten som består av Socialdemokraterna, Moderaterna och Miljöpartiet har tillsammans 19 mandat i fullmäktige. Konsensus har nio mandat. Centern och Kristdemokraterna har två mandat var. Vänsterpartiet, Liberalerna och Sverigedemokraterna har ett mandat vardera.

Att det är en ny politisk majoritet i kommunen påverkar en del nämnder och en del presidier, det vill säga ordförande och förste och andre vice ordförande i nämnden.

Inledningsvis får partierna information från kommunstyrelsens kansli och valberedningen om vilka förtroendeuppdrag som är föremål för val. Partierna tar internt fram lämpliga kandidater att nominera.

Valberedningen tar emot nomineringar från respektive parti och föreslår därefter personer till de förtroendeuppdrag där nya val ska göras.

Nämnderna ska återspegla majoritetsförhållandet i kommunfullmäktiga. Detta innebär inte per automatik att samtliga uppdrag i nämnderna ska väljas på nytt utan att det i vissa fall enbart är nämndens presidium som ska väljas.

Valberedningen presenterar sina förslag för kommunfullmäktige den 21 juni. På detta sammanträde kommer fullmäktige att förrätta val till respektive instans.

I kommunallagen framgår att de enda nämnder som får förändras till följd av en ny politisk majoritet är de nämnder där den politiska majoriteten inte längre är densamma som i fullmäktige. Om så är fallet ska uppdragen för samtliga förtroendevalda i nämnden återkallas. De nämnder i Vadstena kommun som omfattas av detta är socialnämnden och valnämnden.

Utgångspunkten i kommunallagen är att man sitter på det uppdrag man fått, men det finns undantag från den regeln. I fall då den politiska majoriteten i fullmäktige förändrats på ett sådant sätt att det parti som nämndens ordförande företräder inte längre ingår i den politiska majoriteten får fullmäktige välja ett nytt presidium. Valet ska då ske bland nämndens ledamöter.

De presidier som omfattas av detta är kommunstyrelsen, myndighetsnämnden, socialnämnden och krisledningsnämnden.

När det gäller kultur- och utbildningsnämnden och samhällsbyggnadsnämnden innehas ordförandeposten redan av ett parti som representeras i den nya politiska majoriteten och ska enligt kommunallagen inte ändras annat än om någon i dessa presidier avsäger sig sitt uppdrag.

När det gäller presidiet i kommunfullmäktige finns ingen undantagsregel såsom det gör när det gäller nämndernas presidier. Det innebär att även kommunfullmäktiges presidium förblir oförändrat så länge ingen i presidiet avsäger sig sitt uppdrag.

Vid kommunfullmäktige den 21 april ska även val av kommunalråd och oppositionsråd göras. Partierna i den politiska majoriteten lämnar inför detta sina nomineringar, till kommunalrådsposten, till valberedningen. Partierna som är i opposition lämna på samma sätt sina nomineringar till valet av oppositionsråd.

Beslut om upphörande av uppdrag som ordförande, förste vice ordförande och andre vice ordförande i styrelserna ska i fullmäktige tas för Vadstena stadshus AB, Vadstena kommunfastigheter AB, Vadstena turism och näringsliv AB, Vadstena fastighets AB och Vadstena förvaltnings AB. Därefter ska val av dessa poster göras för respektive bolag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!