– Antalet demenssjuka ökar med stigande ålder. Samtidigt drar man ner på antalet omsorgsplatser och många får kämpa på hemma med sina nära och kära. Då kan vi stötta anhöriga, säger ordförande Lena Davidsson.
Föreningen bjuder också kontinuerligt in professionella föreläsare i ämnet för att medlemmarna ska kunna få mer information och kunskap om vad en demenssjukdom innebär och vad den får för konsekvenser.
– Det är också ett sätt att kunna utbyta erfarenheter med andra, säger Lena.
Anita Karlsson, kassör i föreningen, har själv haft en pappa som led av demens. Nu är det mamman som är drabbad. Även om föreningen i första hand vänder sig till anhöriga brukar ibland även de som är sjuka vara med på vissa tillställningar. I samband med jubileumskvällen var Anitas mamma med vid middagen.
– Jag gick med redan 2005 för att träffa andra att prata med. Jag kommer ihåg det första mötet. Jag hade velat prata mer med de andra, men det var svårt första gången, säger Anita.
Hon säger också att hon själv bär på funderingarna att hon kan komma att drabbas i framtiden då sjukdomen är ärftlig.
– Jag är orolig över att bli dement.
Både hon och Lena Davidsson framhåller vikten av att man som anhörig är uppmärksam på om någon inom familjen uppvisar ett avvikande beteende. Medicinering i tid är viktigt.
– Då ska man ta kontakt med vårdcentralen som kan remittera till minnesmottagningen, säger Lena Davidsson.
I samband med jubileet i Vadstena fanns även Margareta Svensson från Demensförbundet i Stockholm på plats för att lämna över en check på 2 000 kronor som ska gå till Vadstenaföreningen som i dag har drygt 60 medlemmar.