Pilgrimscentrum startades 1997 på initiativ av den dåvarande kyrkoherden Kjell Karlsson. Han upplevde att församlingen inte hann bemöta alla besökare i Klosterkyrkan och kände därför att det behövdes en kompletterande verksamhet.
– Han efterlyste nån miljö där kyrkan kunde svara på folks frågor och föra ett samtal. Där människor kunde bli sedda, säger Lars Cederlöw, föreståndare och präst på Pilgrimscentrum.
Kjell Karlsson pratade ihop sig med biskopen som nappade på idén.
20 år efter att Pilgrimscentrum invigdes har mycket skett. Förutom vandringar erbjuder verksamheten idag även kurser, gudstjänster, kaféverksamhet, övernattningar och retreat. Nu vill man fortsätta att utvecklas.
– Vi ska försöka anlägga en ny vandringsled som sträcker sig från Vadstena, via Omberg, Rökstenen, vidare till Mjölby och sist Skänninge. Den ska även fungera för cyklister. För oss är det viktigt att hela tiden tänka nytt och inte fastna i traditioner, säger Lars Cederlöw och beräknar att leden kommer att bli fem till sex mil lång.
– Vi kommer inom kort att skapa nya kontakter med aktörer längs med vandringsleden. Vi tror mycket på att samverka med andra.
För många förknippas en pilgrimsresa med en längre vandring som man gör till fots, men Pilgrimscentrum menar att ordet inkluderar mer än så.
– Alla är vi pilgrimer, alla är vi på väg nånstans. Det behöver inte betyda att man gör en typisk pilgrimsvandring. En vardag är också en resa, säger prästen Tomas Wettermark.
– En pilgrimsvandring handlar inte bara att gå. Den bidrar även till nya intryck som i sin tur leder till att man börjar tänka på nåt som skapar en betydelse för en.
Att vara frånkoppla omvärlden är ett sätt att upptäcka nya meningar, menar Tomas Wettermark.
– Vi uppmuntrar våra besökare att lägga ifrån sig mobilerna. Att släppa den en dag eller en helg kan göra enorm skillnad. Visst, först får man lite ångest men när den har gått över blir man uppmärksam på allt annat som finns runt omkring. Det är också en slags pilgrimsvandring.
Projektet med en ny vandringsled är än så länge bara i startgroparna, men målsättningen är att den nya pilgrimsleden ska kunna invigas till sommaren 2018.
– Förhoppningsvis kan vi redan den här säsongen provgå den, säger Tomas Wettermark.