"Att arbeta i historiska arkiv" heter den nya utbildning som landsarkivet tillsammans med Linköpings universitet nyligen har startat. Utbildningen erbjuder 40 platser och hålls under utvalda helger fram till januari i landsarkivets lokaler. Syftet är att öka kunskapen kring hur man hanterar och kan ta hjälp av äldre arkiv.
– På landsarkivet har vi dokument som sträcker sig 1 000 år bakåt i tiden och material på totalt sex mil, säger Claes Westling, arkivarie på landsarkivet och en av initiativtagarna till det nya samarbetet med universitetet.
Under 1990-talet, i samband med att Birgittas sjukhus lades ner, fanns planer på att bilda ett campus Vadstena. Men projektet kom aldrig till skott och rann därför ut i sanden.
– Det är inte prat om nåt campus Vadstena den här gången, det är en gammal diskussion. Nu har vi bara den här kursen, vilket känns jätteroligt, säger Claes Westling som inte vill spekulera om framtiden.
Han anser att kunskapen om äldre arkiv idag är sämre än tidigare.
– Det saknas utbildningar som hanterar äldre arkivbestånd. Det leder i sin tur till ett kunskapstapp. Idag är det mest e-arkiv och modernt material som förekommer. Släktforskare är generellt duktiga på gamla arkiv, men yrkesfolk tror jag har tappat den kompetensen, säger Claes Westling som gläds över att så många har visat intresse för kursen.
– Vi hade totalt 90 sökande till de 40 platserna. Det är verkligen roligt.