Under sommaren 2021 kommer en pilgrimsvandring mellan Vadstena och Glasgow äga rum. Syftet är att nå fram till Storbritannien lagom till klimatmötet COP26 den 1-12 november. Pilgrimscentrum Vadstena kommer leda vandringen, som kallas för "Walk for future".
– Vi kommer att förbereda, organisera och genomföra vandringen. Vi jobbar för fullt med att hitta samarbetspartners i Europa, berättar Rickard Borgenback, föreståndare på Pilgrimscentrum Vadstena.
Projektet sker i samarbete med Växjö- och Lunds stift och riktar sig till alla som vill hjälpa klimatet.
– Vi vill engagera så många som möjligt för klimatets skull, oavsett tro eller inte, och vi hoppas kunna förenas i vårt hopp om framtiden. Vi måste ta itu med det här nu och vandringen är ett sätt att lyfta fram klimatfrågan högst på agendan igen. Ännu finns hopp om vi alla hjälps åt, säger Borgenback.
Vissa kommer vandra hela sträckan, men det finns också möjlighet att ansluta längs med vägen, fortsätter han.
– När vi väl är framme där kommer det bli någon form av manifestation och överlämnande av ett budskap.
Under pilgrimsvandringen till Paris klimatmöte 2015 bars en flaska med, som under vandringen fylldes med vatten från passerade platser. Den överlämnades sedan på klimatmötet. Det planterades även ekar längs vägen. Ännu har inget beslut fattats om vad pilgrimerna konkret ska göra för klimatet denna gång.
– Vi har inte bestämt detaljerna än, men någon form av symbolhandling kommer följa med.
Det är dock inte bara det konkreta, synliga arbetet som är viktigt. Borgenback hoppas också att vandringen kommer få människor att tänka till i klimatfrågan även efteråt, för ett varaktigt resultat.
Men att planera en pilgrimsvandring mellan Vadstena och Glasgow under en pandemi är inte lätt. Ingen vet vad som väntar eller hur framtiden kommer se ut.
– Det är väldigt svårt, men vi jobbar med hur vi ska göra om klimatmötet inte kan genomföras som planerat eller om vi inte kan vandra in i vissa länder. Under hösten har vi börjat bygga upp en projektorganisation och då har vi anställt en projektledare, Emil Selse, som kommer jobba med hur vi rent logistiskt ska gå till väga.
Borgenback fortsätter:
– På något sätt tänker vi att det kommer bli en manifestation och vandring för klimatet. Det är boende som är svårare. Vandra kan vi göra trots att det är en pandemi, men vi får följa utvecklingen under våren.