Vadstenaföretaget investerar 30 miljoner

Coronapandemin har gett uppgång. Fredriksons har passerat en halv miljard i omsättning, bygger ut och satsar på klimatneutralitet.

Kristian Rustan, vd Fredriksons Vadstena, vid en del i produktionen där maskiner för vaccintillverkning görs.

Kristian Rustan, vd Fredriksons Vadstena, vid en del i produktionen där maskiner för vaccintillverkning görs.

Foto: Lillian Andersson

Vadstena2021-06-23 18:00

FokusNäringsliv

Det händer mycket på Fredriksons i Vadstena och framtiden ser ljus ut enligt vd Kristian Rustan som, bland mycket annat, berättar att coronapandemin har gett dem ett uppsving. Vadstenaföretaget investerar 30 miljoner

– Vi bygger maskiner för vaccintillverkning och den delen ökade förra året.

Det går bra för det drygt 100-åriga företaget, ett världsledande företag som specialiserat sig på lågvolymstillverkning, det vill säga små serier ibland enstaka maskiner. Men som samtidigt jobbat med automation i drygt tio år och där industrirobotarna blir fler efter hand.

Grunden i bolaget är transportörssystem till livsmedelsindustrin. Till det kommer medicinteknik med hjärtpumpar, röntgenutrustning och maskiner till cancervården.

– Det hade kanske varit enklare om man byggde något som folk ser, säger Kristian Rustan men kan bara konstatera att de har en nisch som gör dem unika och en organisation där personalen är med från a till ö i varje projekt.

– Jag tror att kunderna märker att det finns ett engagemang hos personalen, att man vet vad man gör och till vad.

Miljö och klimat är en stor och viktig del både när det gäller det egna företaget och tillverkningen. Just nu är de inne i ett unikt arbete med en behållare för lagring av hållbar energi. Vadstenaföretagets uppdrag blir att bygga en form av tank som sedan fylls med vulkansand.

– I den lagras sol- och vindenergi, som i en stor termos. Sen backar vi tillbaka och kopplar in en Stirlingmotor som i sin tur får ut energin från behållaren.

Gammalt och välbeprövat kopplas samman med innovationsteknik för att utvinna hållbar energi på ett effektivt sätt. Kunden är ett svenskt börsnoterat företag men Kristian Rustan anger inte vilket, det är företagshemligheter i utvecklingsskedet.

– Men det är en del i att vi nu bygger ut verkstaden, säger han och berättar att utbyggnation är en 30-miljonerssatsning som innehåller mer än tillverkningen av energilagringstanken.

– En tredjedel är för produktion av maskiner för cancerbehandling och en del av utbyggnaden är för framtida behov som vi inte vet än.

Automation har blivit en viktig del av företaget.

– Även om vi är lågvolymstillverkare så satsar vi på robotar till alla maskiner. Det gör vi för att robotarna kan rulla dygnet runt och de underlättar också vid produktionsuppgång. 

Roboten gör också exakta jobb, varje gång. Som exempelvis en svetsfog, som är len och ligger som fiskfjäll, vilket är ett arbete som inte går att göra för hand även om man är en duktiga svetsare. 

Men även om en robot gör ungefär tre mans jobb så behövs personal. Under våren har Fredriksson sökt svetsmotörer, mättekniker och just nu en elmontör men Kristian Rustan säger att det är inte lätt att hitta rätt kompetens. 

– Det är mycket att lära sig på plats och det krävs både driv och ambition.

Två av de anställda träffar vi mitt i produktionen av reningsutrustning för barlastvatten på fartyg. 

– Jag trivs här och jag tycker om att jobba fysiskt, säger Ewelina Fransson och kollegan Niklas Johansson konstaterar att han har 20 år på Fredrikssons.

– Jag kan inget annat. Jag har hoppat runt mellan olika avdelningar och det är ett bra jobb, med bra kollegor.

De tycker båda att de har ett både omväxlande och meningsfullt arbete.

– Det är ju bra saker vi gör, som i sin tur gör något bra, säger Ewelina Fransson.

Miljö och klimat är viktigt på flera sätt. Företagets lokaler värms upp med fjärrvärme, värme från maskiner återvinns, belysning byts till LED och de jobbar med ventilationsstyrning på ett energieffektivt sätt. De har måltal för koldioxidutsläpp per produktion och till det väljer de fossilfria transporter, så långt de styr själva, och undviker flyg.

– 2023 ska vi bli klimatneutrala, inom stängslet, säger Kristian Rustan.

Men hur kan ni ha systerbolag i Kina och inte flyga?

– Coronaperioden har betytt mycket, det digitala mötessystemet är här för att stanna.

Tillväxtplanen handlar om att jobba med hållbara produkter, medicinteknik och mot livsmedelsindustrin.

– Vi har varit noga med att titta på trenderna. Vi är inne i branscher där mer än 30 procent av vår omsättning går mot miljö- och hållbarhet.

En del i det fanns med redan 2007 när anläggningen i Kina byggdes, en kopia av Vadstenafabriken. 

– Det vi gör i Asien gör vi för Asien och huvuddelen av våra produkter här går på export i Europa. Vi tror inte på att skicka saker över hela världen.

Fredriksons i Vadstena

1917 bolagets bildas.

1940 utvecklas första transportsystem huvudsakligen baserat på bildelar.

1963 partnerskap med Tetra Pak.

2006 Xano Industri AB förvärvar Fredriksons.

2007 startar dotterfabriken i Kina, Kristian Rustan blir VD. Företaget har 150 anställda och omsätter 280 miljoner.

2020 290 anställda, i Sverige och Kina, och omsätter cirka 600 miljoner. 

(Urval ur Fredriksons historia)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!