Tidigare i höst varslade Fredriksons verkstads AB att jobben för 25 anställda är hotade. Inför förhandlingarna försökte fackklubben IF Metall övertala de enda två anställda som inte är medlemmar i facket att ansluta sig. Operatörerna Mattias Gellerstedt och Markus Eriksson upplevde att facket använde sig av minst sagt oschyssta metoder.
– Fackklubbens ordförande sa till oss att om vi inte blir medlemmar kommer facket att kräva att vi sätts upp på turordningslistan för dem som ska bli uppsagda och att det kommer att vara ett krav till företaget från deras sida för att dom ska godkänna listan, säger Mattias Gellerstedt.
Fackklubbens ordförande, Fredrik Fagrell, vill inte kommentera diskussionerna han haft med Gellerstedt och Eriksson utan hänvisar till Håkan Bergenhav, ombudsman för IF Metall i Östergötland. Han kallades in för att reda ut vad som egentligen sagts.
– Jag vet inte exakt vad de (i fackklubben) har sagt, men de säger själva att de inte framfört hot mot Gellerstedt och Eriksson. De säger att de har förklarat vilka konsekvenser det kan ha att inte vara ansluten i ett läge när arbetsgivaren säger upp folk. Vi accepterar givetvis inte att man framför hot till ickemedlemmar, det är inte metoder som vi ska använda oss av. Har det förekommit hot ska det bort.
Enligt Bergenhav ville facket erbjuda Gellerstedt och Eriksson möjligheten att ansluta sig för att få en större trygghet i förhandlingarna som pågår just nu.
– Det kan ju krångla till det om företaget vill göra avsteg från turordningslistan till förmån för en ickemedlem som har den kompetens som företaget behöver. Då kan inte facket förorda hen, utan det korrekta är att föreslå en fackmedlem och avstå från den andra.
Enligt Lagen om anställningsskydd (Las) sägs anställda upp enligt principen sist in, först ut. Men arbetsgivaren kan göra avsteg från lagen om företaget behöver en viss kompetens för att behålla produktionsnivån.
Så icke-medlemmar är i en sämre ställning än fackligt anslutna?
– Ja, rent krasst sett är de det. Facket kan inte representera ickemedlemmar vid förhandlingsbordet.
– Jag köper det, säger Mattias Gellerstedt. Blir jag uppsagd finns det ju grunder för det, antingen för få anställningsår eller bristande kompetens. Men att bli avskedad för att man inte hör till facket, det är helt galet. Jag frågar mig om facket kör med liknande hot på andra ställen för att pressa folk att ansluta sig.
Håkan Bergenhav förnekar att facket kan kräva att anställda som inte är medlemmar sägs upp men säger att de kan bli uppsagda på grund av att de inte har någon som representerar dem i förhandlingarna.
– Det är tråkigt att de (Gellerstedt och Eriksson) inte vill ansluta sig. Vi har inte tillräckligt bra förklarat varför det är nödvändigt att vara med i facket. Hela kollektivavtalet bygger på att vi har så många medlemmar att arbetsgivaren pressas att godkänna avtalen.
Malin Fyhr, personalchef på Fredriksons, meddelar i ett mejl till Corren att företaget inte har mottagit en framställan från facket om att ickemedlemmar ska sättas upp på turordningslistan. Därför vill man inte kommentera konflikten.
Förhandlingarna om vilka som förlorar jobbet på Fredriksons fortsätter den här veckan.