Porträttet
– När vi kom hit såg vi slätterna och Omberg, det var så himla härligt, beskriver Jenny Carlberg.
Joachim Wallberg och Jenny Carlberg lämnade Stockholm 2019 för det lilla samhället Skedet. I Stockholm arbetade Joachim med transport, som dj och musiker. Jennie jobbade som designer på ett stort modeföretag.
– Vi klippte totalt med våra jobb i Stockholm, men jag konsultar lite utanför odlingssäsongen, säger Jenny.
Det var en slump att de kom just till Skedet och hade tidigare tittat på hus runt Vänern, på Österlen och i Jämtland.
– Vi drog en gräns på tre timmar från Stockholm. Vi letade efter en uppvuxen fruktträdgård.
Det gula tjugotalshuset ligger centralt placerat på den 1,6 hektar stora tomten. Ett tjugotal frukt- och bärträd pryder framsidan. Baksidan som blickar ut mot Omberg täcks av flertalet odlingsbäddar och växthus. Till höger om huset finns en lada med jordkällare och musttillverkning.
Varför must och trädgård?
– Jag hade tidigare mustat lite hemma i garaget och rostat lite kaffe, men även odlat ganska mycket, säger Joachim.
– Det är skönt att vara sin egen, säger Jenny. Det är så kort från idé till handling här. Vi testar olika nya saker.
Parets intresse för växter och grönsaker startade redan i barndomen.
– Morfar grävde i jorden, bara ett spadtag och där låg potatisen, det var fascinerande, beskriver Joachim.
– Jag hade ett eget litet land, säger Jenny. En sockerärta och några morötter som man fick dra upp själv. Det var härligt.
De upplever andra förutsättningar nu än de haft på sitt lantställe i Roslagen.
– Det är som att vara vid medelhavet, helt otroligt. Att det exempelvis är möjligt att odla kronärtskockor. Nackdelen är å andra sidan fler mördarsniglar här.
Varför ville ni flytta?
– Vi ville inte vara i Stockholm längre. Det var nog drömmen om självförsörjning det började med, menar Jenny.
De tillbringade många helger på landet i Roslagen och tiden blev knapp. De upplevde att de nästan skulle åka hem innan de kommit dit. Samtidigt var det långa köer till och från Stockholm.
Flytten från storstad innebar samtidigt en stor omställning.
– Vi är inte helt igenom omställningen än. Vi har fortfarande ganska mycket Stockholmspuls i oss, säger Jenny.
Vad saknar ni mest?
– Vår familj och våra barn bor i Stockholm, berättar Jenny.
De hade planerat täta resor till Stockholm, vilket pandemin satte stopp för.
Vilka fördelar och nackdelar ser ni med verksamheten?
– Det är en frihet att kunna planera sina dagar och veckor, konstaterar Jenny.
– Man kan få en idé på förmiddagen och genomföra den på eftermiddagen beskriver Joachim.
Samtidigt belyser de svårigheter med att verksamheten är beroende av väder.
– Frilandsodling och växthusodling är känslig för kyla i början av säsongen, likaså kan äpplena frysa bort.
Hälften av de odlade grödorna ska vara till försäljning och hälften till dem själva. De vill vara självförsörjande på basvaror.
– Det går åt väldigt mycket lök i ett hushåll har vi märkt, konstaterar Joachim.
De gillar att experimentera, odla det de saknar och det de gillar att äta. Gurkmeja och vattenmelon är några exempel.
– Vi hade konferens efter förra säsongen, skrattar Jenny. Vi utvärderade vad som fungerade och vad som skulle skrotas.
Finns det något ni verkligen skulle vilja odla?
– Citrusfrukter, säger Joachim.
– Sådant som annars är väldigt besprutat, tycker Jenny.