Från storstadspuls till lantligt liv i Skedet

Stockholmsparet Joachim Wallberg och Jenny Carlberg har startat musteri och odlar grönsaker i Skedet mellan Ödeshög och Vadstena.

Hälften av de odlade grödorna ska vara till försäljning och hälften till dem själva. Joachim Wallberg och Jenny Carlberg vill vara självförsörjande på basvaror.

Hälften av de odlade grödorna ska vara till försäljning och hälften till dem själva. Joachim Wallberg och Jenny Carlberg vill vara självförsörjande på basvaror.

Foto: Lovisa Lindstrand

Vadstena2021-05-16 19:00

Porträttet

– När vi kom hit såg vi slätterna och Omberg, det var så himla härligt, beskriver Jenny Carlberg. 

Joachim Wallberg och Jenny Carlberg lämnade Stockholm 2019 för det lilla samhället Skedet. I Stockholm arbetade Joachim med transport, som dj och musiker. Jennie jobbade som designer på ett stort modeföretag. 

– Vi klippte totalt med våra jobb i Stockholm, men jag konsultar lite utanför odlingssäsongen, säger Jenny. 

undefined
Jenny har tidigare odlat mycket och har nu ansvara förkultivering av växter. Joachim ansvarar för musten men de samarbetar samtidigt inom sina projekt.

Det var en slump att de kom just till Skedet och hade tidigare tittat på hus runt Vänern, på Österlen och i Jämtland.

– Vi drog en gräns på tre timmar från Stockholm. Vi letade efter en uppvuxen fruktträdgård.

Det gula tjugotalshuset ligger centralt placerat på den 1,6 hektar stora tomten. Ett tjugotal frukt- och bärträd pryder framsidan. Baksidan som blickar ut mot Omberg täcks av flertalet odlingsbäddar och växthus. Till höger om huset finns en lada med jordkällare och musttillverkning. 

undefined
"När vi kom hit såg vi slätterna och Omberg, det var så himla härligt", beskriver Jenny Carlberg.

Varför must och trädgård?

– Jag hade tidigare mustat lite hemma i garaget och rostat lite kaffe, men även odlat ganska mycket, säger Joachim.

– Det är skönt att vara sin egen, säger Jenny. Det är så kort från idé till handling här. Vi testar olika nya saker.

undefined
Joachim minns när hans morfar grävde fram potatis ur jorden vilket gjorde honom fascinerad. "Han tog ett spadtag i jorden och där låg potatisen, jag tyckte det var fashinerande".

Parets intresse för växter och grönsaker startade redan i barndomen. 

– Morfar grävde i jorden, bara ett spadtag och där låg potatisen, det var fascinerande, beskriver Joachim.

– Jag hade ett eget litet land, säger Jenny. En sockerärta och några morötter som man fick dra upp själv. Det var härligt. 

undefined
Trädet på skylten till parets företag är skissat från den egna äppelträdgården.

De upplever andra förutsättningar nu än de haft på sitt lantställe i Roslagen.

– Det är som att vara vid medelhavet, helt otroligt. Att det exempelvis är möjligt att odla kronärtskockor. Nackdelen är å andra sidan fler mördarsniglar här. 

Varför ville ni flytta?

– Vi ville inte vara i Stockholm längre. Det var nog drömmen om självförsörjning det började med, menar Jenny. 

De tillbringade många helger på landet i Roslagen och tiden blev knapp. De upplevde att de nästan skulle åka hem innan de kommit dit. Samtidigt var det långa köer till och från Stockholm.

undefined
"Här är 'Tomatrummet'. Idag ska vi flytta ut alla tomaterna till växthuset innan de går ner i jorden, säger Jenny Carlberg.

Flytten från storstad innebar samtidigt en stor omställning.

– Vi är inte helt igenom omställningen än. Vi har fortfarande ganska mycket Stockholmspuls i oss, säger Jenny.

Vad saknar ni mest?

– Vår familj och våra barn bor i Stockholm, berättar Jenny. 

De hade planerat täta resor till Stockholm, vilket pandemin satte stopp för. 
 

undefined
Joachim Wallberg beskriver att en mustprocess en sk mustlina innebär att man sköljer av äpplena, krossar dem, använder en hydropress där äppelmusten trycks ut genom hål i sidorna på kärlet. Vidare till pastörisering och buteljering.

Vilka fördelar och nackdelar ser ni med verksamheten?

– Det är en frihet att kunna planera sina dagar och veckor, konstaterar Jenny. 

– Man kan få en idé på förmiddagen och genomföra den på eftermiddagen beskriver Joachim. 

Samtidigt belyser de svårigheter med att verksamheten är beroende av väder.

– Frilandsodling och växthusodling är känslig för kyla i början av säsongen, likaså kan äpplena frysa bort. 
 

undefined
Vi testade Kronärtskockor som ett projekt förra året. Nu hoppas vi att de har klarat vintern under tegelpannorna. Det var minus tretton grader här i vintras, så vi vet inte om de överlevt än, säger Jenny Carlberg.

Hälften av de odlade grödorna ska vara till försäljning och hälften till dem själva. De vill vara självförsörjande på basvaror. 

– Det går åt väldigt mycket lök i ett hushåll har vi märkt, konstaterar Joachim.

De gillar att experimentera, odla det de saknar och det de gillar att äta. Gurkmeja och vattenmelon är några exempel.

– Vi hade konferens efter förra säsongen, skrattar Jenny. Vi utvärderade vad som fungerade och vad som skulle skrotas

undefined
Hälften av de odlade grödorna ska vara till försäljning och hälften till dem själva. Joachim Wallberg och Jenny Carlberg vill vara självförsörjande på basvaror.

Finns det något ni verkligen skulle vilja odla?

– Citrusfrukter, säger Joachim. 

– Sådant som annars är väldigt besprutat, tycker Jenny. 

Joachim & Jenny

Framtidsplaner: Utveckla olika delar av verksamheten; grönsaker, frukt, must och delikatesser så som ost. 

Motto: Joachim: Det finns alltid nya saker att testa.

Jenny: Man blir aldrig fullärd.

Plats:Joachim: Hängmattan.

Jenny: Tidig morgon i växthusen.

Inspiration: Joachim: John Chester och hans fru Molly i Kalifornien.

Jenny: Min mammas breda kunskap om växter

Odlingsupplevelse: Joachim: När ingefäran verkligen funkade i krukan.

Jenny: När vindruvorna kom igång efter vår beskärning första året.

Karta: Skedet must&trädgård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!