I juni beslutade samhällsbyggnadsnämnden i Vadstena att bevilja kommunens ansökan om att riva silon. Tankesmedjan runda bordet tycker att det istället borde bli bostäder i silon, och har därför överklagat till förvaltningsrätten.
– När vi frågat kommunen och bett att få den utredning som ligger till grund för att de får riva silon, svarar de att de har inte gjort någon ny utredning, säger Anders Agnemar, Tankesmedjan runda bordet.
Anders Agnemar menar att en ordentlig utredning borde föregå den slutsats som står i hamnvisionen: "Alternativ användning av byggnaden har bedömts som ekonomiskt och tekniskt svårgenomförbara."
På flera andra orter har silon byggts om till bostäder, och enligt Tankesmedjan runda bordets egna beräkningar skulle det bli billigare än etablering på de åkermarker kring Vadstena som nu också finns som förslag.
– Vadstenaborna behöver få klart för sig att det finns ett värde. Många tänker en grå och tråkig byggnad som är skönt att bli av med men det går att göra något mycket bra av den, säger Anders Agnemar.
Anders Agnemar menar att silon och dess mark är en tillgång som borde användas istället för att bekosta transport av rivnings- och byggnadsmaterial samt exploatera åkermark.
– Det är en miljöförstöring som inte är acceptabel enligt vår uppfattning. Väggarna finns i silon och marken där är redan förstörd.
Skulle du själv vilja bo i silon?
– Ja. Jag bor på landet och trivs bra här, men om jag flyttar till stan skulle jag gärna bo där.
Tankesmedjan runda bordet tycker att frågan är för viktig för att inte ta upp i kommunfullmäktige. Paradoxalt nog är det just därför förvaltningsrätten avslagit överklagan – för att de ska hantera ett beslut behöver det ha tagits upp i kommunfullmäktige eller högre instans, medan rivningsbeslut som detta fattas av samhällsbyggnadsnämnden.
– Det blir ett moment 22. Vi har inte gjort så många överklagan tidigare och får lära oss, säger Anders Agnemar.
Under veckan diskuterar Tankesmedjan runda bordet hur de ska gå vidare med sina synpunkter.
Kommunstyrelsens ordförande Peter Karlsson (M) är övertygad om att samma beslut fattats även om det gått till kommunfullmäktige.
– Vi har totalt enig politik i Vadstena att riva silon.
Har det gjorts någon utredning för hur det skulle fungera att bygga bostäder i silon?
– Nej, den ska rivas, svarar Peter Karlsson.
Överklaganden tar upp att det kan vara mer resurseffektivt än att bygga på åkermark, vad tänker du om det?
– Först vill de bevara den som det är för det kulturhistoriska värdet, och i nästa bygga om den. Tidigare ägare försökte få ekonomi att bygga om men lyckades inte, svarar Peter Karlsson och fortsätter:
– De har lyckats i Söderköping och det är jättefint, men här är det 16 silostorn mitt i ett industriområde.
Ingår det inte i Hamnvisionen att eventuellt etablera bostäder på fastigheten?
– Det blir absolut inte bostäder i industriområdet, men det kan bli mot slottssidan. Vi får se i detaljplanen.
Peter Karlsson berättar att hotell kan byggas närmare industrin, eftersom bullernivåerna då kan vara högre. Han har inga kommentarer specifikt gällande Tankesmedjan runda bordets slutsats att det vore billigare att bygga bostäder i silon, men han understryker att den förra ägaren redan har försökt i tio år.
Är det därför det bedöms som tekniskt och ekonomiskt svårt?
– Uppenbarligen. Det måste finnas ekonomi, någon som vill och kan bygga, och någon som vill bo i en rund silo.