Därför minskar personaltimmarna i Vadstenas hemtjänst

Målet är att heltid ska vara norm och detta har testats inom hemtjänsten i Vadstena kommun. Nu avslutas pilotprojektet för utvärdering.

Pilotprojektet i hemtjänsten avslutas och ska utvärderas innan Vadstena kommun kan gå vidare mot att heltid ska vara norm, förklarar socialchef Caroline Strand

Pilotprojektet i hemtjänsten avslutas och ska utvärderas innan Vadstena kommun kan gå vidare mot att heltid ska vara norm, förklarar socialchef Caroline Strand

Foto: Katarina Hydén

Vadstena2020-12-07 08:00

Sedan hösten 2019 har Vadstena kommun haft ett pilotprojekt för Helhetsresan som innebär att heltid ska vara norm inom Kommunals avtalsområden. I Vadstena har pilotprojektet omfattat hemtjänsten. 

– Tanken är att när man ökar en grundbemanning ska man ju också minska övertid och fyllnad. Och sjukfrånvaro ska bli bättre, säger socialchef Caroline Strand.

Projektet skulle utvärderats och avslutats i september i år. Pandemin kom emellan och innebar en helt annan arbetssituation.

– Så det gick inte att göra någon analys efter våren med anledning av att personaldatan blev väldigt svår att tolka, säger hon.

Då valde de istället att förlänga pilotprojektet året ut. Under hösten kom en ny våg smitta.

– Men nu måste vi ändå göra en ordentlig kartläggning och analys. Det innebär att vi kommer att avsluta piloten. Det har varit en pilot från första början och alla är informerade om att det är tidsbegränsat för att få fram ett underlag att utvärdera emot.

Rent konkret innebär det att de personer som jobbar inom hemtjänst och under pilotprojektet valt att gå upp i anställningsgrad till årsskiftet får gå tillbaka till sin grundanställning.

– Förvaltningens ambition är fortsatt att vi ska gå mot ett breddinförande av heltid som norm under 2021, men vi behöver som sagt stanna upp och utvärdera det vi haft.

Arbetet med att utvärdera har påbörjats och kommer att pågå under våren. Pandemin gör att personaldatan är svår att utvärdera. Till exempel måste sjukfrånvaro analyseras utifrån vad som beror på covid-19 och vad som är normal sjukfrånvaro.

– Då behöver man gå tillbaka några år och jämföra. Det krävs ett ganska stort arbete för oss, säger hon och fortsätter:

– Vi ser ju också att kostnaderna ökat ordentligt inom hemtjänsten under den här piloten, mer än vi ser att volymen av behov hos våra medborgare ökat. Det innebär att vi haft för mycket personal i förhållande till vad vi haft behov av.

Att pilotprojektet avslutas vid nyår innebär att totala antalet personaltimmar inom hemtjänsten minskar.

– Vi har värderat att vi har lite för mycket timmar i förhållande till vad vi har i behov hos våra kunder. Av den anledningen ser vi att vi kommer att klara det med den bemanning vi går in med. Vi går tillbaka till ursprung egentligen, säger hon.

Uppstår behov av ytterligare timmar inom hemtjänsten kommer medarbetare kunna jobba mera i form av extrapass.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!