– Det börjar med att det faller ner grenar. När almsjukan väl sätter igång går det jättesnabbt, då är det inget stopp egentligen, berättar Carl Lindahl som har drivit Klosterorlunda gård tillsammans med sin fru sedan 2015, då paret tog över efter Carls föräldrar.
På gården finns det gott om träd, dels i allén, dels i en parkmiljö där träden har fått växa naturligt. Här har almsjukan drabbat många träd – nu är det inte många som kommer att bli kvar.
– Det började för några år sen, vi har tagit ner ganska många träd på gårdsön sen tidigare, när almsjukan kom in, säger Carl.
På vägen in till gården möts man först av en dubbelallé, därefter följer en sträcka med träd enbart på ena sidan. Avslutningsvis går en så kallad krans runt gården. Förra året var det tydligt att almarna i allén också hade drabbats, enkelallén och kransen har drabbats värst.
– Hela kransen kommer att försvinna, plus att det är mycket almar i parken som kommer ner.
De senaste åren har familjen tagit ner omkring 15 almar på gården. Nu planer de att ta ner cirka 45 träd till: ungefär 15 i allén och kransen, mellan 20 och 30 på övriga ytor. Vissa av träden som tas ner kommer att bytas ut mot nya, andra kommer att lämnas som fyra meter höga högstubbar – till förmån för fåglar och insekter. Även dessa omplanteras så småningom.
– Totalt är det mycket som behöver föryngras, men det är inget konstigt i sig. Det är klart att det är synd att det blir så mycket på en och samma gång. Det kommer att bli väldigt tomt på ett tag.
För att få ta ner träd som står i alléer eller som står i formation krävs först tillstånd med dispens från Biotopskyddet. Carl har därför varit i kontakt med Länsstyrelsen, som har inventerat trädbeståndet i formationen.
– De gör anteckningar med karta, och skriver hur de ser på det, och vad de rekommenderar.
Efter detta skickades en dispensansökan in, med inventeringen som underlag, nu väntar de på att få ett godkännande.
– Tanken är att vi ska ta ner och hamla under våren. Vi ska börja plantera under hösten, då kommer vi även att nyplantera lite.
Måste ni åtgärda detta?
– Nej, men vill vi inte ha det så med tanke på säkerhet för våra barn. Döda träd kan tappa ganska stora grenar. Sen är det inte snyggt. Det är ett ganska omfattande jobb, sen får man tillbaka lite i form av flis, säger Carl.