- Det är sorgligt att Vadstena kommun inte lyckats hitta pengar eller en organisation som kan ta emot den, säger Stina Westerberg, Vadstena Akademiens vd. När den ligger är det ren kapitalförstöring.
Försäljningen kommer att ske från april.
- Vi vill att det ska finnas en chans att komma med motförslag och invändningar, säger Stina Westerberg.
Men Vadstena kommun har i själva verket känt till försäljningen sedan i december. Då ansökte Vadstena Akademien om kommunalt bidrag till förvaring och försäkring men fick nej.
- Det känns lite lustigt att de ska sälja en gåva, kommenterar Fredrik Johansson vars företag Fegge och Mattes Ljus Ljud Event förvarar scenen.
Den består förutom av scengolvet bland annat av ett segeltak och sittmöbler, allt avpassat för borggården på Vadstena slott, där taket förankras i avpassade fundament.
Scenen bekostades med 2,1 miljoner från Stiftelsen framtidens kultur och 0,5 miljon från Östsam. Vadstena Akademien räknar med att det finns köpare.
Styrelsen, med Göran Söderström (s) och Anders Agnemar (c) från Vadstena kommun, var enig.
Stina Westerberg vill inte kritisera Vadstena kommun.
- Jag kan förstå att kommunen inte vill dra på sig jättehöga kostnader.
Samtidigt är hon optimistisk för kulturen i Vadstena just nu och lovprisar utvecklingen inom projektet Tidernas Landskap.
Hur kunde scenen, som skulle bli en magnet, förvandlas till en belastning?
Stina Westerberg påpekar att tiderna har förändrats. Dalhalla har också svårigheter. Att Operan skulle komma till Vadstena är inte längre lika aktuellt.
Borggårdsscenen har aldrig haft någon marknadsorganisation.