Vadstena kommun ska renovera samtliga grundskolor i kommunen med start hösten 2022. Först ut är St. Perskolan. Som vi tidigare berättat kommer kommunen att använda tre byggnader på Birgittaområdet som ett samlat skolområde under tiden för renoveringarna. Kulturskolan och fritidsverksamheten har redan flyttat in i ett av husen, och till hösten börjar förskolan och årskurs 1-3 här.
– St Persskolan och fritidshemmen kommer att vara här under ett läsår. I nästa steg övertar Petrus Magni lokalerna. Det fungerar som en flytthubb, säger Johan Wernström, bildningschef.
Suzanne Stråkander Rockler är samordnare för skolprojektet, hon tycker att lokalerna är kanon för ändamålet.
– Det är helt otroligt att det finns två stora hus som vi kan använda till skollokaler och fritidslokaler. Och att det finns matsal, kök och att vi har kunnat göra en gymnastikhall. Det är helt enormt. Vi sparar mycket kostnader på det här, säger hon.
Hur är det att ha ansvaret?
– Först tänkte jag vad har jag hoppat på, men nu tycker jag att det är jätteroligt. Hittills har det gått bra, säger hon.
Det nya tillfälliga skolområdet har fått arbetsnamnet Birgittaskolan.
– Den tidigare parkeringen på området heter Birgittatorget på kartan och i ett av husen låg tidigare Birgitta college, berättar Johan Wernström, och visar mot ett av husen.
Längre bak i tiden användes byggnaden till administration för rättspsyk, som ligger bredvid.
Detta faktum har kommunen tagit med i beräkningarna.
– Vi har säkerhetsanalyserat skolområdet tillsammans med deras säkerhetschef. Allting är gjort i samråd med rättspsyk, säger Johan Wernström.
Suzanne Stråkander Rockler tillägger att fackliga representanter också har varit med. Johan Wernström fortsätter:
– Vi har haft gemensamma träffar och samråd. De har fått informationen och gjort sin analys, och vi har gjort vår. Vi känner oss trygga i den dialog vi haft.
– Rättspsyk har även fått starttid och sluttid för skolverksamheten, för då har vi barn i rörelse utanför lite till och från. Då anpassar de sin verksamhet till det, säger Johan Wernström, och berättar att de också har lagt om sina gångstråk.
Skolområdet har fått nytt staket som ansluter till fasaderna. Det är högt på ena sidan, och lägre på andra. Det blir en tydlig avgränsning.
– Det gör att både rättspsykpatienter och andra inte ska gå tvärs över skolgården när det är barn där, säger Suzanne Stråkander Rockler.
Johan Wernström, Göran Fältgren och Suzanne Stråkander Rockler uppger att de inte fått samtal från oroliga föräldrar. Men Suzanne har fått en fråga:
– Varför vi inte har staketet låst. Då bedömer rättspsyk att det räcker med att avskärma. Man behöver inte låsa. Vi har diskuterat tillsammans med dom, vad är lämpligt och inte lämpligt, säger hon.
Vid vårt besök är mycket uppstyrt i lokalerna. Många mindre insatser har gjorts, skiljeväggar som rivits ner, och nya som kommit upp på andra ställen. Men det finns också en del kvar att fixa. Bland annat att ordna med trådlöst nätverk överallt, förbättra belysningen – och att flytta in alla möbler såklart.
Även om mycket arbete redan lagts på att fixa lokalerna så tror Suzanne att det nog kan bli saker som kommer upp när de börjar flytta in.
– Då upptäcker man saker vi inte kunnat tänka ut. Då får man ta dem efter hand, säger hon.