Ute är det någon minusgrad och även om ässjan värmer när man står vid den, så är det inte många grader inne i smedjan. Det ryker lite både från utandningsluften och om det nytända kokset.
– När det har varit riktigt kallt så är det bottenfruset i vattenhinkarna när vi kommer på morgonen, skrattar smeden Richard Asp, som håller i undervisningen.
Kursen i smide flyttade hem till Vadstena under våren 2019 och sedan dess har smedjan använts flitigt av de studerande.
– Vi är här en gång i veckan, de andra dagarna arbetar vi med trä, säger Tilde Eriksson.
De som gör henne sällskap i kursen är Ture Knutsson och Andrea Edvardsson. Alla har valt att fortsätta läsa smide efter att de fick prova på det under den förra terminen.
– Just nu gör jag en tång, säger Ture.
– Jag håller på med en ljuspipa, berättar Tilde och håller upp det påbörjade arbetet.
Hon får hjälp av Richard att planera hur och var järnet ska böjas.
– När det är en orange färg så är det ungefär 800 - 900 grader varmt, säger han.
Deltagarna sätter snabbt igång och går mellan städet och ässjan för att få till den form de är ute efter. Richard Asp vittnar om att de flesta av hans elever eftersträvar en livsstil där man är mer självförsörjande.
– Många vill flytta ut på landet och hålla på med olika verksamheter och klara sig i det enkla och göra det man vill. Men också hålla på med smide vid sidan av sitt vanliga jobb, säger han.
Ture Knutsson är en av de som drömmer om att få arbeta som hantverkare.
– Jag har gått på folkhögskola tidigare, men då pluggade jag systemutveckling. Sedan jobbade jag med det ett år och kände att nej, jag vill jobba med händerna, säger Ture.
Året i Vadstena är ett delmål på vägen för honom.
– Jag vill utbilda mig till fönsterrenoverare, så det här var en bra ingång.
Tilde Eriksson hamnade i Vadstena för att få utvecklas kreativt.
– Jag ville läsa vidare, men visste inte riktigt vad. Så då testar jag på det här för att få lite inblick i smide och hantverk.
Varför ville ni hålla på med just smide?
– Det känns som att det finns så mycket att göra, jag vill utvecklas. Vi har några uppgifter vi ska göra, men sedan får vi lite mer fria händer att göra det vi känner för, säger Tilde.
– Jag har hållit på en del med silversmide och ville prova på det här också, säger Andrea Edvardsson.