Bakom kulisserna väntar många överraskningar

Foto:

Vadstena2006-11-16 00:00

Uppstoppade låtsasfåglar stirrar mot oss när vi kliver in i ett källarförråd på gamla lasarettet i Vadstena (Företagshuset). Dockor med uttryckslösa ögon ligger på ett bord medan mjuka tygfiskar, och andra till operaföreställningar nödvändiga föremål, samsas på bord och golv.

På en kartong på en hylla har Maria Sjöquist skrivit "frågelådan". I den finns rekvisita som hon är osäker på var den kommer ifrån och om den ska bevaras för framtiden eller inte.

- Det handlar om att tillgängliggöra material i en databas för internet, berättar Maria som sedan i somras är projektanställd hos Vadstena-Akademien för att strukturera upp deras drygt 40 år gamla rekvisitaförråd.

Söka på nätet

Tanken med detta är att allmänheten så småningom via internet ska kunna gå in och leta efter olika föreställningar som akademien haft genom åren och kunna ta del av bilder på kostymer och annat material som använts vid respektive operaföreställning.

En annan förhoppning är också att kunna sammanställa teatermaterial för en utställning i Vadstena.

Marias arbete kräver mycket tålamod, något hon anser att hon har. Däremot säger hon att det ibland känns frustrerande att inte omedelbart hitta respektive rekvisitas ursprung och hon har ägnat åtskilliga timmar till att bläddra i gamla böcker och album för att se var respektive sak hör hemma.

- Man måste ha lite utforskarlusta. Det är lätt att packa upp saker men svårt att bedöma vad som är värt mer än något annat, men det är ett jätteroligt och spännande arbete, säger Maria.

Hon upplever också att hon har glädje av sin utbildning till arkeolog även om hon just nu, "gräver" inomhus.

- Jag är van att jobba efter urvalskriterier och att systematisera. Med mina ögon kan jag ställa andra frågor än de som känner till materialet och som jobbat med det.

Kul med fusk

Maria har också uppmärksammat att det är mycket fusk inom teater. Statyer i papp, svärd i plexiglas är bara några av de föremål som ofta används på scenen.

- Det är kul att det är mycket fusk som på håll gör sig så bra och glittrar vackert, säger Maria och håller fram en huvudkrona som är fylld med guldfärgat papper.

I Vadstena-Akademiens lokaler, uppe vid Gamla Teatern, finns kostymerna och Maria har med hjälp från skräddaren Susanna Holmqvist valt ut vilka kläder som ska fotograferas och bevaras för framtiden. De har bland annat burits av aktörer som Anne Sofie von Otter, Thomas Sunnegårdh och Mikael Samuelson.

- Vi vill bevara kostymer som har ett konstnärligt och textilhistoriskt värde. Men vi försöker också få en bredd för går vi bara på kända personer då missar vi mycket annat, tror Maria.

Sitta i korsett

Hon har fått lära sig en hel del om textilier och gamla klädstilar och fascineras av en klänning som användes i föreställningen Ödets lotter som spelades 2005. Den är mörk och frasar med sina underkjolar och sitt släp när Maria justerar den tillrätta på en docka.

- Det är kul att jobba med kläder som man aldrig skulle bära själv och det väcker en del funderingar när man ser dagens kroppsideal och klädstilar. Man kan inte låta bli att undra hur kvinnor lyckades sitta i en korsett förr, vad opraktiskt, ler Maria Sjöquist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om