"På kort sikt är det nog bara att försöka härda ut"

Bagerier i Motala och Vadstena är hårt ansatt av vinterns höga elpriser som lagts på en bransch som redan drabbats hårt av höjda råvaru- och bränslepriser.

Bageri Hamilton i Vadstena fick en elräkning som var dubbelt så dyr som deras hyra innan årsskiftet. "Det är kännbart måste jag säga", säger Julia Karlsson, som driver bageriet.

Bageri Hamilton i Vadstena fick en elräkning som var dubbelt så dyr som deras hyra innan årsskiftet. "Det är kännbart måste jag säga", säger Julia Karlsson, som driver bageriet.

Foto: Agnes Ganestål

Vadstena2023-01-17 20:00

– Vår el blev dubbelt så dyr som vår hyra nu strax innan årsskiftet så det är kännbart måste jag säga, säger Julia Karlsson som driver Bageri Hamilton i Vadstena.

Mats Ullberg, Ubbes bageri i Motala, håller med.

– Det är ju tufft med elpriserna som det är. Samtidigt kan man ju inte göra någonting åt det. Det är bara att gilla läget. Vi måste ju baka för att tillverka bröd och för att göra det måste vi använda el, säger han.

undefined
Mats Ullberg, Ubbes bageri, anser att det just nu för bagerier handlar om att härda ut och hoppas att elpriserna vänder ner igen.

Det är inte bara elpriset som påverkat bageriverksamheten senaste tiden. Priset på råvarorna har också stigit kraftigt.

– Vad ska man göra? Bakar vi mindre så blir ju inte det bra. Det går inte att backa sig framåt, säger han och fortsätter:

– Det är nog bara att gilla läget och hoppas att det blir bättre framöver. Försöka överleva under tiden. Så får man hoppas att det inte kan hålla på hur länge som helst.

undefined
"Man får försöka vara försiktiga med priserna. Vi vill ju inte dra iväg alldeles för mycket heller, men det måste ju täcka våra kostnader här", konstaterar Julia Karlsson på Bageri Hamilton.

Båda påpekar att det trots elpriset och ökade kostnader för råvaror och annat är svårt att justera upp priserna.

– Vi har inte kunnat kompensera för allting utan vi hoppas att det här ska dra över inom en snar framtid, säger Mats Ullberg.

Julia Karlsson resonerar på liknande sätt.

– Man får försöka vara försiktiga med priserna. Vi vill ju inte dra iväg alldeles för mycket heller, men det måste ju täcka våra kostnader här. Det är ju tråkigt ut till kund, men jag måste säga att våra kunder är väldigt förstående. Och det är jag jätteglad för, men det är ju tråkigt för att man vet att det skulle kunnat vara på ett annat sätt, säger hon.

undefined
"Man försöker spara in på elen så mycket som möjligt. Vi kan inte baka lika mycket och vi kan inte förbereda på samma sätt. Så det gäller verkligen att planera", säger Julia Karlsson.

Bageriernas leverantörer har höjt sina priser.

– Då blir det ju att man måste höja lite, säger Julia Karlsson.

På båda bagerierna försöker man spara på elen så gott det går även om det är svårt i en bransch som är elberoende.

– Man försöker spara in på elen så mycket som möjligt. Vi kan inte baka lika mycket och vi kan inte förbereda på samma sätt. Så det gäller verkligen att planera, säger hon.

undefined
Julia Karlsson driver Bageri Hamilton i Vadstena. De har, liksom Ubbes bageri i Motala, drabbats av de höga elpriserna.

Hur det ser ut för bageriet på lång sikt kan Mats Ullberg inte uttala sig om eftersom man inte vet något om hur det kommer att se ut framåt.

– På kort sikt är det nog bara att försöka härda ut, säger han.

Julia Karlsson kan inte heller säga så mycket om framtiden just nu.

– Det gäller att överleva lite hela tiden, säger hon.

Hon påpekar samtidigt att de är beroende av att kunder fortfarande kommer och köper bageribakat bröd.

– På det sättet kan man fortsätta kämpa på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!