Han framhåller att linjen erbjuder väldigt bra utbildning och har ett högt anseende, men att Folkuniversitetet inte kunnat få ordning på ekonomin och att det inte längre går att bedriva en utbildning med den kvalitet som krävs.
Olof Olsson säger också att det statliga bidrag som ges för utbildningen är ganska litet i jämförelse med de kostnader som varit.
Men om linjen beskrivs som ett sorgebarn och att det har gått dåligt under flera år, är intentionen att starta igen - eller lägga ner?
– Vår intention är att göra en paus. Det har vi sagt hela tiden. Sedan kan jag inte lova något. Det bygger på att vi får en ekonomi i det hela.
Han berättar att Folkuniversitetet har bedrivit ett arbete för att få en bättre arbetsmiljö för elever och lärare på skolan, samt att man parallellt försökt att få ordning på ekonomin.
Ni har också sagt upp lokalerna?
– Vi kan inte ta den kostnaden, vi har inte de pengarna.
Men då finns ingen garanti att linjen kan återuppstå?
– Jag tror inte att det står och faller på lokalfrågan, det går säkert att lösa på ett eller annat sätt.
Personal uppger att det har saknats en dialog.
– På något vis försöker vi så länge vi kan att hålla det här igång. Anledningen till att Folkuniversitetet i sin helhet har dålig ekonomi är ju på grund av förändrade omvärldsfaktorer med fördyringar i samhället, säger Olof Olsson och fortsätter:
– Vi har inte gjort ett så här dåligt resultat för Folkuniversitetet öst på kanske ett årtionde. Det kom verkligen som en överraskning. Det kanske inte borde ha gjort det, med tanke på omvärlden, men även i våra prognoser såg det bra ut. När vi väl gjorde bokslutet visade det sig att vi gjort ett stort underskott och vi har inga reserver.
Enligt Olsson upptäcktes detta först i vintras.
Personalen i Vadstena fick inget veta förrän i april, varför?
– Eftersom vi försökt att undvika den här situation så länge som möjligt, men till slut måste man sätta ner foten. Min bedömning är att vi har gjort det här i den tid vi har kunnat. Vi har inte haft anledning att mörka eller haft ont uppsåt. Men jag kan mycket väl förstå om en del upplever det.
Pausen i Vadstena är nödvändig, menar han.
– Det är jättetråkigt och jag förstår om folk är upprörda och förbannade, men vad ska vi göra?