Så vill politikerna ordna fler bostäder i Vadstena

300 nya bostäder. Så mycket beräknar Vadstena kommun behövs till år 2030. Här är politikernas lösningar för att ordna fram dem.

Peter Karlsson (M), Björn Sandberg (SD), Bengt-O Pettersson (K), Patrik Stenlund (KD), Roland Sjödahl (C), Dag Källman (V), Anders Hedeberg (S) och Tommy Kennberg (MP) berättar hur de vill lösa bostadssituationen i Vadstena.

Peter Karlsson (M), Björn Sandberg (SD), Bengt-O Pettersson (K), Patrik Stenlund (KD), Roland Sjödahl (C), Dag Källman (V), Anders Hedeberg (S) och Tommy Kennberg (MP) berättar hur de vill lösa bostadssituationen i Vadstena.

Foto: Katarina Hydén, Emilie Engström

Vadstena2022-08-13 06:00

Enligt Vadstenas bostadspolitiska program behövs 300 nya bostäder för att klara behoven till år 2030. Man talar också om vikten av flyttkedjor så att äldre kan byta till en lägenhet och ge plats för barnfamiljer. För att lyckas krävs en aktiv bostadspolitik, men hur ser den ut hos partierna?

Peter Karlsson (M) lyfter direkt Tycklingeområdet som en lösning. Där blir det 300 bostäder totalt sett. Att ordna mer än så i centralorten är svårt med tanke på arkeologi och att man bör undvika att bygga på åkermark. Och så finns en annan faktor att ta hänsyn till.

– Man måste ha respekt för hur stort Vadstena kan bli. Mysighetsfaktorn får inte byggas bort, säger han.

Roland Sjödahl (C) lyfter också problemen med att bygga på bra åkermark. Om de vinner valet vill de göra en inventering av jordbruksmarken i Vadstena för att hitta ytor som inte lämpar sig för odling utan skulle kunna bli framtida tomter.

– Vi tycker också att man behöver undersöka föroreningarna vid silo-området igen. Det är så centralt att vi måste titta på om det verkligen inte går att få till bostäder där, säger han och menar att även möjligheterna att förtäta Birgittaområdet måste undersökas.

Vänstern har en annan ingång. De vill sätta bostadspolitiken i ett större sammanhang ihop med utmaningen att hitta personal till äldreomsorg, förskola och skola.

– Förutom att vara en attraktiv arbetsgivare måste vi också kunna erbjuda de som ska jobba hos oss att bo i Vadstena. Många gånger handlar det om unga människor som inte köper en villa för miljoner eller ens en bostadsrätt. Därför måste vi prioriteras hyresrätter, säger Dag Källman (V).

Också han vill titta på silo-området, men menar att det inte får bli en gräddhylla för de som har råd.

– För att motverka segregation behöver vi även ha hyresrätter i attraktiva områden. De ska inte ligga i utkanten. Även den som inte har den bästa ekonomin måste kunna bo i innerstan, säger han.

Även Konsensus talar om hyresrätter, men då med klimatfokus och gärna i trä.

– Vi vill att VFAB får en markanvisning för klimatsmarta hyresrätter i Tycklingeområdet. Sedan skulle vi vilja hitta en partner, ett större byggföretag, för att se hur vi kan utveckla det området till en klimatsmart stadsdel. Ungefär som Motala har Serneke, säger Bengt-O Pettersson (K).

MP lyfter en annan boendeform som de vill se mer av: bostadsrätten.

– Det är enligt mig den mest demokratiska boendeformen. Problemet är att många bostadsrätter blir dyra idag. De kan kosta som en hel villa. En barnfamilj vill inte betala flera miljoner, säger Tommy Kennberg (MP) och påtalar att det också behövs ett nytt äldreboende.

Alla partier lyftet vikten av att bygga på landsbygden. SD och KD talar om Borghamn och Rogslösa.

– Vi behöver bygga på landsbygden där det går, säger Björn Sandberg (SD).

– Men sedan måste samhället följa med där. Om fler vill bo på landsbygden måste vi också ordna förskola, skola och äldreomsorg där, tillägger Patrik Stenlund (KD).

S talar om ett nytt trygghetsboende i Borghamn och eventuellt även ett inne i Vadstena. Samtidigt lyfter de att partierna på riksplan borde hjälpt kommunerna mer i bostadskrisen.

– Det saknas långsiktiga lösningar nationellt. Ett tag fanns investeringsstödet som möjliggjorde flera byggprojekt här. Nu finns inte det kvar och det ger tyvärr högre hyror vilket inte gynnar flyttkedjor, säger Anders Hedeborg (S).

Bostadsbehovet i Vadstena

Kommunens prognos säger at befolkningen kommer öka med 300-700 personer till 2030. Utifrån det beräknar man att omkring 300 nya bostäder behövs till dess.

Man konstaterar att det är lönsamt att bygga i Vadstena, men att konjunkturläget påverkar.

Vadstena har en jämförelsevis stor andel äldre och behovet av äldreboenden och trygghetsboenden bedöms öka fram till 2030.

I det bostadspolitiska programmet lyftet också ett stort intresse för sommarboende, något som man tycker att kommunen ska ta tillvara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!