- Vi är oroliga över situationen och tar det på största allvar, säger Christina Billemar, skolans biträdande rektor till Corren.
Men varför så många elever inte är behöriga i basämnena svenska, engelska och matematik kan hon inte svara på.
- Jag kan inte peka på någon speciell anledning till att det ser ut som det gör. Vi jobbar alltid utifrån de årskullar vi får och i år ser det mörkare ut än förra året.
Christina Billemar poängterar dock att det här bara är en första prognos som hinner ändra sig till våren då det slutgiltiga betyget ges. Ännu finns det alltså tid att skaffa sig behörighet. Men det gäller också att få eleverna motiverade. En del kan tappa gnistan av att inte ha fått de betyg de räknat med under hösten. Och det är på dessa eleverna söker till gymnasiet.
- Det kan kännas att sista terminen blir ett måste. Men vi försöker motivera, peppa och uppmuntra dem, säger Billemar.
Biträdande barn- och utbildningschef Birgit Nordberg och barn- och utbildningsnämndens ordförande Yvonne Stolt (s) är bekymrade över resultaten och har heller inte fått någon förklaring till varför det ser ut som det gör.
För att försöka förbättra situationen tror Nordberg dock att det är viktigt att man som lärare är tydlig i hur man sätter betyg och att eleverna förstår det. Hon säger också att man nu måste fördela resurserna efter de behov som finns.
- Vi måste avhjälpa det här.
- Frågan är om det går att åtgärda sista terminen, säger Yvonne Stolt.