15 jobb räddas i Vadstena

Ett nybildat Ewab-bolag bygger en industrifastighet åt Holistic AB, ett av Vadstenas mest expansiva företag. Därmed räddas 15 jobb kvar.

Foto:

VADSTENA2010-03-08 09:41

Holistic säljer och utvecklar kosttillskott och näringspreparat.

I ett och ett halvt år har bolaget letat efter lämpliga lokaler i Vadstena och i kommunerna runt omkring.

- Det betyder oerhört mycket att vi kan stanna kvar i Vadstena som vi vill. Jag skulle just skriva på ett kontrakt om en lokal i Motala när den här möjligheten dök upp, berättar platschefen Jonas Dahlin.

Långtgående planer

Från näringslivets sida har planen varit att slå vakt om jobben i Vadstena genom att se till att det finns industrilokaler. Planerna på ett industrihotell är långt framskridna.

Det gamla bolaget Lotsen i Vadstena AB, ombildat till Vadstena Industrihotell AB, ägs till 80 procent av Vadstena Företagare, till 10 procent vardera av turistbolaget Visit AB och av Svensk Handel. Vadstena Industrihotell har ansökt om att få köpa en tredjedel av den tomt som avsatts för industrihotellet, nära Ewab.

Kommunal borgen

Kommunen är med på noterna och har utrett ifall det går att lämna kommunal borgen för byggprojektet.

Den skulle i så fall uppgå till 30 procent, eller högst 4,5 miljoner kronor.

Men juristen Magnus Ljung vid Sveriges kommuner och landsting menar att borgensåtagandet skulle strida mot kommunallagen.

För Holistic är läget akut. Företaget växer med 30 procent om året.

Mats Wahrén, styrelseordförande i Ewab-koncernen och vice ordförande i Vadstena Industrihotell, föreslår därför att Ewab ska köpa den nu aktuella första delen av tomten och bygga ett industrihotell där.

Växer snabbt

Därmed skjuts Vadstena Industrihotells bygge på framtiden.

- Det är lite med sorg i hjärtat vi konstaterar att vi inte hann, säger Vadstena Företagares ordförande Bertil Olofsson.

- De nya lokalerna räcker i tre år, sedan får vi se, säger Holistics Jonas Dahlin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om