Här ska det bli ett paradis för orkidéer

Mittemot det välkända Vätterviksbadet pågår ett enormt naturvårdsprojekt med en budget på ungefär fyra miljoner kronor. Målsättningen är ett framtida paradis för sällsynta orkidéer, snäckor och mossor.

Lisa Andersson på länsstyrelsen är ansvarig för jätteprojektet i Hagebyhöga. Närmare fyra hektar mark ska omvandlas och bli ett kalkkärr.

Lisa Andersson på länsstyrelsen är ansvarig för jätteprojektet i Hagebyhöga. Närmare fyra hektar mark ska omvandlas och bli ett kalkkärr.

Foto: Claes Nilsson

Vadstena2024-06-29 10:30

Stora mängder matjord forslas bort från Hagebyhögas naturreservat utanför Vadstena. Reservatsförvaltaren Lisa Andersson från länsstyrelsen tittar på när lass efter lass körs iväg.

– Ungefär 15 000 kubik ska schaktas bort innan vi är klara, säger hon.

Det översta lagret i marken är kultiverat och gödslat efter många års odling och bete, men därunder döljer sig en mycket kalkrik jord. Grävmaskinisten måste ha koll på när den gråvita ytan uppenbarar sig. 

Då är det dags att sluta gräva. 

– Djupet varierar från 25 till 75 centimeter. Men det syns väldigt tydligt när man har hamnat rätt, säger Lisa Andersson.

undefined
Hagebyhöga naturreservat är avstängt i väntan på att arbetet med att skapa ett kalkkärr ska bli klart.

Ungefär fyra hektar mark ska omvandlas till ett så kallat kalkkärr. Länsstyrelsen i Östergötland är föregångare i Sverige för den här metoden att forsla bort jord och blotta den intressanta mineraljorden.

För nästan 25 år sedan gjordes den första insatsen i Lagmansro utanför Skänninge med lyckat resultat – sedan dess har även Styra utanför Motala fått samma behandling.

I Hagebyhöga finns redan ett av Östergötlands finaste kalkkärr som nu alltså ska bli ännu större. Arbetet inleddes egentligen redan 2012 när det aktuella området blev naturreservat – efter det har markundersökningar, jorddjupsmätningar och olika inventeringar genomförts. 

Jätteprojektet är det hittills största i sitt slag i Sverige och finansieras med EU-pengar. Ungefär fyra miljoner kronor kommer allt att kosta, då ingår förutom själva schaktningen även exempelvis röjning, slåtter och inventeringar av flora och snäckor samt utökning av parkeringen.

För Lisa Andersson är det en trygghet att veta att finansieringen redan är i hamn.

– Vi är vana vid att jobba på årsbasis och med budgetar som ändras från år till år. Det här känns riktigt bra, säger hon.

undefined
Lisa Andersson på länsstyrelsen är ansvarig för jätteprojektet i Hagebyhöga. Närmare fyra hektar mark ska omvandlas och bli ett kalkkärr.
undefined
Honungsblomster är en sällsynt orkidé som förhoppningsvis kommer att sprida sig till det nya kalkkärret.

Redan om ett par månader är tanken att grävmaskinerna ska ha lämnat området och det stora tunga arbetet ska vara färdigt.

Sen återstår bara väntan.

– Vi låter marken vara. Efter sex till tio år har det blivit en så pass bra vegetation så man kan ha bete igen.

Vad händer med kalkkärret i närtid? 

– Man kommer att se speciella växter ganska snart. Vi kommer också att hjälpa till lite genom att sprida ut höet från slåttern i det nuvarande kalkkärret, säger Lisa Andersson.

Orkidéerna tar ofta flera år på sig att etablera sig i ett nytt område. Men Lisa Andersson är övertygad om att sällsynta arter som kärrknipprot, vaxnycklar och blodnycklar kommer att hitta dit så småningom.

De växer redan i det närliggande existerande kalkkärret.

Varför är det så viktigt att återskapa kalkkärr?

– Det är en hotad naturtyp och de arter som trivs där för en tynande tillvaro. Vi måste göra det vi kan för att rädda dom.

undefined
Lass efter lass med jord fraktas bort från Hagebyhöga naturreservat.

Kalkkärr är mycket ovanligt i Sverige även om det finns en del på Gotland och Öland samt i Jämtland. I det odlingstäta Östergötland är det bara på ett fåtal platser man kan njuta av de sällsynta växterna som trivs i den kalkrika jorden. Även om Hagebyhögas naturreservat är stängt under sommaren på grund av arbetet så hoppas Lisa Andersson att många kommer att kunna njuta av blommande orkidéer och andra växter i framtiden.

– När man ser hur fint det nuvarande kalkkärret är så längtar man efter att se hur det nya området utvecklar sig, säger Lisa Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!