När det gäller risken för frekventa och längre värmeböljor finns en avsiktsförklaring tecknad med Mjölby kommun och Tekniska Verken kring fjärrkyla. Detta med tanke på äldreboenden under sommarhalvåret. Värmeböljors påverkan på utsatta grupper ingår även i den risk- och sårbarhetsanalys som varje kommunal verksamhet i Vadstena ska genomföra 2022. Redovisade risker leder sedan till en handlingsplan.
Om en privat vattenbrunn sinar eller riskerar att sina erbjuder Vadstena kommun vatten från vattenpost. Sveriges geologiska undersökning har under året också förbättrat sina kartverktyg vilket gör det lättare att följa fluktuationer av grundvattennivåer över tid.
Inför det motsatta förhållandet – kraftig nederbörd – har Vadstena nyss gjort en skyfallskartering, vilken ska användas som ett av underlagen till en ny översiktsplan. Risken för skyfall kommer att vara en väsentlig del i all kommunal planering framöver, menar biträdande kommundirektören Martin Berry.
"I exempelvis det nyplanerade Tycklingeområdet finns en tydlig plan för hur dagvatten leds bort till dammar med god kapacitet att klara plötsliga flöden. Vid all detaljplanering är kravet att marken är lämplig för sitt ändamål. Fördröjningsdammar är i stort sett ett måste för att klara dagvattenavrinningen i alla nya projekt", skriver Berry i ett e-postsvar.
Översvämningar förebyggs idag genom årlig rensning av dagvattenbrunnar och kontinuerlig renhållning av gator, särskilt vid lövfällning.
För att minska egen klimatpåverkan ser Vadstena över sin fordonsflotta för att bli helt klimatneutrala senast 2030. Bara grön el förbrukas. En ny resepolicy rekommenderar efter pandemin fler distansutbildningar och digitala möten. Ska det ändå resas anges vilka trafikslag som ska nyttjas. Med ett nytt och moderniserat vatten- och avloppsreningsverk hålls utsläppen till Vättern nere. Vidare utreds hur Agenda 2030 och de 17 globala målen ska integreras i all verksamhet.
För att få Vadstenaborna att tänka klimatsmart och minska sin påverkan planerar kommunen att bli mer aktiv i sociala medier om vad som pågår och planeras i ämnet. Informationen samordnas under hashtaggen #hållbaravadstena.
"Där kan också fler, enskilda och andra aktörer, visa upp vad de gör för att bidra till den samhällsomställning som Agenda 2030 faktiskt innebär", skriver Martin Berry.