Brödernas fiskodling är landets första – och enda

Bröderna Claes och Per Eke-Göransson driver Vadstena Fisk AB. Tidigare producerade man slaktsvin på gården.

Vadstena Fisk AB är Claes och Per Eke-Göransson, växt- och fiskodlare på Åbylunds säteri.

Vadstena Fisk AB är Claes och Per Eke-Göransson, växt- och fiskodlare på Åbylunds säteri.

Foto: Anders Törnström

Vadstena kommun2020-04-13 10:00

Det var för sju år sedan man slutade med grisar och såg sig om efter annan produktion att kombinera växtodlingen med. Claes och Per besökte en mässa i Tyskland och fick idén till att odla fisk, abborre och gös.  
Der fick sedan kontakt med en tidigare fiskodlare och fick därigenom tips och råd för att kunna starta verksamheten, som är den första och enda anläggningen av sitt slag i Sverige. 

– Vi köpte en anläggning från Finland, som vi sedan satte in i ett befintligt gammalt svinstall. Sedan har vi byggt ut efter hand så den har blivit större och större, berättar Claes Eke-Göransson om hur de drog igång verksamheten. 

Systemet är en RAS- (recirkulerande aquasystem) anläggning. Det innebär att fiskarna föds upp inomhus i tankar. Vattnet i systemet är rent grundvatten som renas i olika system och recirkuleras konstant med tillsats av små mängder nytt vatten om det behövs. Allt vatten renas ungefär en gång i timmen. 
 

Den befruktade rommen hämtas hos en fiskare i Hjälmaren, tas hem och kläcks i speciella kläcktankar. När fiskarna sedan växer till sig flyttas de till större tankar i olika system. Efter cirka ett och ett halvt år är fiskarna färdigvuxna - i naturen tar det minst fem år för att nå samma vikt. Den snabba tillväxten beror på att vattentankarna håller sommartemperatur (21 grader) hela tiden. 

Fodret köps in från Norge och är i pelletsform, producerat på rester av laxodling. Inga vilda fiskar är således inblandade i fodertillverkningen. Det gödsel som blir tar man om hand i stora dammar och sprids därefter på åkrarna. Därigenom tillförs gårdens växtodling - vete, korn, raps och åkerböna - näringsämnena fosfor och kväve. Inga näringsämnen går på så sätt till spillo i och med detta kretsloppssystem. Huvudnäringen på gården är fortfarande spannmålsodling och man ser fiskarna mer som ett komplement. 

Kräver fiskarna mindre skötsel än grisarna?
– På individnivå är det mindre men rent övervakningsmässigt är det mer, säger Per och berättar vidare att de hittills levererat färsk fiskfilé till restauranger i närområdet men även till Stockholmsrestauranger. Företaget var inne i en expansionsfas då coronautbrottet kom: 
– Det tog ju tvärstopp. Men nu har vi gått med i REKO (lokalproducerad mat utan mellanhänder) och vi har nu ett godkänt filéutrymme och kan på så sätt sälja direkt till konsument, berättar Per. 

Karta: Åbylund Säteri
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!