Ingen prövning i högsta instans – Tvisten fortsätter

Tvisten om fjärrvärmeanläggningen i Vadstena fortsätter. Ingen prövningsrätt i Högsta förvaltningsdomstolen. Nu blir det civilrätt.

Tvisten om fjärrvärmeverket i Vadstena fortsätter. Inom några dagar går den civilrättsliga processen igång i Linköpings tingsrätt.

Tvisten om fjärrvärmeverket i Vadstena fortsätter. Inom några dagar går den civilrättsliga processen igång i Linköpings tingsrätt.

Foto: Katarina Hydén

Vadstena 2022-02-02 16:00

Efter kommunstyrelsens beslut att säga upp avtalet med Solör Bioenergi Öst och hävda ett optionsavtal om att lösa ut anläggningen valde Solör att överklaga. Kammarrätten gav kommunen rätt. Bolaget överklagade igen och i dagarna kom Högsta förvaltningsdomstolens beslut, de beviljar inte prövningstillstånd.

– Jag är inte förvånad, det visar att kommunen tagit beslutet i laga ordning och på rätt sätt, vilket känns skönt, säger Peter Karlsson (M), ordförande i kommunstyrelsen.

Solörs vd, Anders Pettersson, säger att han självklart önskat ett annat utslag.

– Men det verkade som om rätten inte ville ta ställning i själva sakfrågan, utan de tog ställning till om kommunen har genomfört beslutsrundan på rätt sätt.

Från Konsensus, som haft synpunkter på den politiska hanteringen, säger Bengt-O Petersson att även de ser Högsta förvaltningsdomstolens dom som väntad.

– Men det är av mindre betydelse eftersom det samtidigt drivs en parallell process som är civilrättslig. Det är bara att invänta den.

I juni 2021 lämnade kommunen in en stämningsansökan till tingsrätten, med krav på att Solör skulle släppa anläggningen. Om några dagar möts parterna i rätten.

– De anser att optionsavtalet inte är giltigt vilket kommunen anser att det är. Och när de inte vill lämna ifrån sig anläggningen får domstolen avgöra det, säger Peter Karlsson.

Enligt Anders Pettersson har Solör fått ett förslag till förlikning som de sagt nej till.

– Vi anser att allt, mark och anläggning, är fast egendom och därmed är inlösenklausulen olaglig. Men de har gett oss delvis rätt, man kräver inte att få köpa ut marken utan bara byggnaderna med innehåll, säger han och tillägger att, om domstolen skulle döma till kommunens fördel, skulle det innebära en kostnad på minst 150 miljoner.

Själva leveransavtalet av fjärrvärme har kommunen sagt upp så till vida att Solör fortsatt levererar fjärrvärme till kommunens fastigheter men till ett helt annat pris än vad kommunen hade i avtalet.

– Det innebär en ökad kostnad för kommunen och kommunens fastigheter. Något som vi i vår stämningsansökan begär en kompensation för, vilket jag tror är cirka 800 000 kronor per månad om jag minns rätt, säger Peter Karlsson.

Kommunen tecknade i april 2021 en avsiktsförklaring om samverkan kring fjärrvärme med Mjölby kommun och Mjölby-Svartådalen Energi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!