Väderstads bibliotek inför meröppet

Lässugna Väderstadbor får ökad tillgång till litteratur när biblioteket börjar med "meröppet". Den sjunde december invigs satsningen.

27 november 2013 12:08

Biblioteksfilialen i Väderstad har idag öppet åtta timmar i veckan. Från nästa lördag ökar tillgängligheten betydligt med dagliga och längre öppettider.

Kent Kärrlander är ordförande i Väderstads byalag som är huvudansvarigt för biblioteksprojektet. Han tror att meröppet kan göra att fler får upp ögonen för biblioteket och för hur det kan användas.

– Jag ser det inte bara som ett rum med böcker utan som en samlingsplats där också böckerna finns, säger Kent Kärrlander. Vi har gjort i ordning ett rum som kan användas för exempelvis möten eller studiecirklar och inne i lokalerna har man tillgång till internet. Kanske räcker pengarna till en kaffemaskin...

Att på det här viset våga pröva något nytt, menar Kent Kärrlander, är ett sätt att värna om biblioteket på lång sikt. Han berättar också att kommunen skrivit på ett avtal att driva biblioteket minst fem år till, och han är i nuläget inte orolig för att att meröppet ska leda till en minskning av antalet bemannade timmar.

Meröppet är ett samarbetsprojekt mellan biblioteket, fritidsgården, skolan och byalaget i Väderstad. Det genomförs med hjälp av EU-medel från Leader Folkungaland. Längre fram kommer byalaget att göra en utvärdering av satsningen, som är permanent, för att se hur den fungerat.

I september började biblioteket i Vadstena med meröppet. Under samma månad var antalet besökare 7 000, vilket är 3 000 fler än i september 2012.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
EWA NYRINDER