Videon är inte längre tillgänglig
Under tisdagen konstaterades att ett köttdjur dött på en gård som tidigare inte varit drabbad. Dessutom har en älg som hittats på Omberg visat sig dött av mjältbrand.
– Det ligger i det förväntade mönstret, säger Robert ter Horst som är insatschef vid den operativa ledningscentral som nu placerats i Distriktsveterinärernas garage i Väderstad.
Totalt elva personer, veterinärer, assistenter och frivilliga från Blå Stjärnan, jobbar med att vaccinera djuren i området.
Utökade vaccinationer
De nytillkomna djur som bekräftats dött av smittan ledde till ytterligare åtgärder.
– I morse beslutade Jordbruksverket att utöka vaccinationerna runt Omberg, säger Robert ter Horst.
Den preliminära bedömningen är att det rör sig om 19 produktionsplatser bestående av totalt omkring 3200 nötdjur och 300 får som ska vaccineras. En av nötbesättningarna kan vara en mjölkgård.
– Vi håller fortfarande på att analysera, säger han.
Mycket av den operativa ledningscentralens arbete går ut på att kontakta djurägare för att få en klar bild över vilka djur som finns i området och planera för vaccinationer. Vintertid finns gårdens djur normalt hemma, men på sommaren kan djur finnas ute på flera olika beten.
– Att vaccinera går väldigt fort, men att samla ihop djuren är det som tar tid.
Två team jobbar med att vara ute och vaccinera.
– Vi har stort fokus på vaccinationer, säger han.
Hittills har 133 djur vaccinerats två gånger och 41 djur har vaccinerats en gång.
Bekämpa smittan
Källan till mjältbrandssmittan har man fortfarande inte hittat, men för den operativa ledningsgruppen ligger fokus på att upptäcka nya fall och att vaccinera.
– För att kunna bekämpa ett utbrott är det bra att veta var källan är, men det är inte nödvändigt, säger Robert ter Horst.
Genom systematiskt arbete med vaccinationer förhindras att djur dör och att smittan sprids.
I nuläget beräknas vaccinationerna av djur i riskområdet att ta 3-5 veckor. Från vaccinationstillfället dröjer det 14 dagar innan djuret har fullt skydd. Detta innebär att djur kan insjukna under tiden.
Robert ter Horst säger att det finns resurser för att genomföra vaccinationerna.
– Det som är just nu är inte att få tag på tillräckligt med veterinärer utan att se till att logistiken fungerar, säger han.
Både länsstyrelsen och LRF samverkar med den operativa ledningscentralen för att kartlägga var djuren finns och informera djurägare.