I november 2020 påbörjades en utredning för att undersöka om gårdsförsäljning av alkohol kan bli aktuellt i Sverige. Nu har utredningen, under ledning av Östergötlands tidigare landshövding Elisabeth Nilsson, presenterat sitt förslag på hur det skulle kunna ske.
Anna Albinsson, som driver Särtshöga vingård, en av de verksamheter i Östergötland som påverkas av förslaget, har nu höga förhoppningar på att det ska bli verklighet.
– Jag tror att det kommer gå igenom. Det är den tredje utredningen som görs i frågan och det är en majoritet i riksdagen som är för det, säger Anna.
Förslaget innehåller en del begränsningar för att gårdsförsäljningen inte ska kunna konkurrera med det statliga monopolet, men Anna ser det ändå som något positivt.
– Det är en bra början. I år hade vi 3 000 besökare här på gården. Om alla skulle köpa med sig en flaska vin så skulle det innebära en ökad intäkt på cirka 1 miljon, förklarar hon.
Förutom den ekonomiska fördelen är Anna övertygad om att gårdsförsäljningen även skulle bidra till tillväxt, både för landsbygden och för Sverige som vinland.
– Fler kommer våga satsa, fler kommer utöka och jag tror också att det kommer få fler unga att våga satsa på landsbygden. Intresset för vinodling i Sverige har blivit mycket större de senaste åren, så det har redan vuxit även om vi fortfarande är ett jättelitet vinland i europeiska mått mätt.
– Och sen är det ju turismen till landsbygden. Jag tror också att det kan få stad och land kan komma närmare varandra.
Även om många är positiva till förslaget har det även mötts av kritik. IOGT–NTO menar på att det kan leda till allvarliga konsekvenser för såväl alkoholpolitiken som folkhälsan. Anna Albinsson håller inte med.
– Man har ju reglerat i det här förslaget så att det inte ska bli några problem. Sweco har gjort en beräkning och har kommit fram till att det här skulle innebära en eventuell ökad alkoholförsäljning med 0,34 procent. Det är jättelite jämfört med resandeimporten (11 procent) och näthandeln (1,2 procent).
Hon förklarar även att Sverige aldrig skulle kunna göra billigt massproducerat vin.
– Dels gör ju klimatförutsättningarna så att vi inte kan få samma skörd här. Och sen så är ju arbetskraften dyr och vi satsar på kvalitetsvin i Sverige. Det här kommer inte bidra till en försämrad folkhälsa, det är jag är helt övertygad om.