Väderstad-Verken AB har landets idérikaste personal.
De cirka 350 anställda lämnade i fjol ifrån sig mer än tio förslag per anställd!
Det är så man baxnar när man hör vilken snurr det är på förslagsverksamheten på detta familjeägda företag som tillverkar jordbruksmaskiner.
Svenska institutet för förslagsverksamhet, med 400 företag anslutna, prisbelönade på torsdagen företaget dubbelt.
Dels fick det pris för att ha flest förslag per 100 anställda (1 024,2 förslag för att vara exakt), dels belönades det för att ha den i reda pengar bästa kvaliteten på sina förslag.
På inget annat av institutets medlemsföretag ger de anställdas kreativa idéer sådana inbesparingar för företaget som i Väderstad.
Under förra lanserades det förslag som var värda 3,4 miljoner kronor för företaget eller 10 387 kronor per anställd.
Väderstad-Verken vann kvantitetsklassen även förra året, och har varit i topp i flera år, men det är första gången som man tar hem både kvantitets- och kvalitetskategorierna.
-- Den enda kategori vi inte tog guld i år var den som gäller den största ökningen av antalet förslag, men det är omöjligt för oss att vinna den. Vi är för stabila för den kategorin och ligget konstant på en hög nivå. Det är nya medlemsföretag som tar hem det priset, säger Väderstad-Verkens kvalitetssystemchef Rune Syvén.
Tillsammans med sin medarbetare Jan-Eric Olovsson mottog han två målade tavlor som pris vid en ceremoni på Arlandia hotell, speciellt designade för ändamålet.
De ska nu hängas upp vid ingången till produktionsavdelningen i Väderstad.
Corren berättade förra året i ett reportage om det metodiska arbete som bedrivs på företaget för att fånga upp de anställdas idéer till förbättringar av olika slag.
Förslagsverksamheten är lagbaserad och alla godkända och genomförda förslag belönas med 300 kronor till laget.
-- Om det är ett förslag som leder till ett patent så blir det ju en helt annan ersättning, men annars är det 300 kr över hela linjen, berättar Rune Syvén.
Vad är det som gör att ni fått sådan enorm fart på förslagsverksamheten?
--Jag tror det är engagemanget, framför allt från företagsledningens sida. Vår vd Christer Stark försummar aldrig ett tillfälle att påvisa hur viktigt detta är för företaget och är snar med att personligen gratulera dem på företaget som nått de uppställda målen. Vi försöker att målstyra verksamheten och för i år har vi satt upp målet att öka antalet förslag med 15 procent, säger Rune Syvén.
Metallklubbens ordförande Anders Lindström säger att det finns två drivkrafter för de anställda att vara aktiva i arbetet, den ekonomiska ersättningen och möjligheterna för alla att för- bättra sin egen arbetsmiljö.
-- Och jag tror att det är det senare som betyder mest, för den ekonomiska belöningen är ju inte så jäkla katig, tillägger han.
Det som Anders Lindström tycker är jättebra med verksamheten är att inga förslag fastnar i någon pärm. Allt blir genomfört, om det inte underkänns, och företaget backar aldrig för kostnaderna.
-- Man vet att det här lönar sig i slutänden.