Väderstad: Utsatta för hot i Ryssland – stoppar affärer

Väderstad AB har haft stora svårigheter att ta sig ur vissa avtal med ryska kunder. Med personalens säkerhet i fokus gjordes leveranser så sent som i slutet av september förra året. "Det skulle få konsekvenser för företag som drog sig ur", säger säljchefen Mattias Hovnert.

"Vi tog inte emot några nya ordrar från Ryssland – det var vi ganska snabba med att säga – men däremot fulländade vi några leveranser", säger Mattias Hovnert, säljchef på Väderstad AB.

"Vi tog inte emot några nya ordrar från Ryssland – det var vi ganska snabba med att säga – men däremot fulländade vi några leveranser", säger Mattias Hovnert, säljchef på Väderstad AB.

Foto: Väderstad AB

Väderstad2023-10-14 05:00

I förra veckan skrev vi om Väderstad AB:s omnämnande i Dagens Nyheters granskning. Väderstad fastställdes som ett av de storbolag som levererat varor till Ryssland sedan anfallskriget utbröt den 24 februari 2022.

Företagets kommunikationschef Susanne Dalskog förklarade då att leveranser gjorts som säkerhetsåtgärd, för att Väderstads team i Ryssland, som består av drygt 30 personer, fått utstå "väldigt mycket hot".

undefined
"Vi vågade inte göra något annat än att främja vår personals säkerhet", säger Mattias Hovnert, säljchef på Väderstad AB.

Vad innebär det? Vilken typ av hot?

– Det kom från den ryska myndigheten, att det skulle få konsekvenser för företag som drog sig ur, och framför allt mot den lokala ledningen. Att veta vad som är fakta och vad som är tomma hot är näst intill omöjligt, säger Mattias Hovnert, säljchef på Väderstad AB.

– Det var hot som kom och florerade i verksamheten. Vissa bolag blev kontrollerade av rysk myndighet. Det spelar ingen roll vilken grad hoten låg på, utan det var hot. Vi försätter inte vår personal i en sådan situation. Säkerhet är prio ett och det här var en säkerhetsfråga.

De avtal som inte kunde avbrytas levererades under våren och sommaren. Den sista leveransen skedde i slutet av september förra året.

– Vi ska komma ihåg att innan det här utbrottet hade vi enormt mycket försäljning i Ryssland. Vi klev ur hundratals kontrakt, men vissa kontrakt, där det blev ett rejält motstånd, vågade vi inte kliva ur. Det gjorde att några maskiner levererades efter krigsutbrottet. Pandemin gjorde också att vi hade störningar i leveransen, att vissa leveranser blev ännu längre framskjutna. Det var det här som gjorde att en maskin gick ut i september, den som DN fångat upp i det här fallet.

undefined
Väderstad AB har levererat maskiner till Ryssland efter det att kriget bröt ut i Ukraina. Anledningen var avtal som inte gick att ta sig ur, på grund av potentiella säkerhetsrisker.

Mattias Hovnert pekar på det beslut som företaget tidigare kommunicerat: att genomföra de leveranser som de inte kunde ta sig ur, av säkerhetsskäl, men att inte ta emot några nya ordrar på maskiner. Det här beslutet skrev vi om i april i fjol

– Det beslut som vi fattade, som vi kommunicerat ut tidigare, är det som fortfarande gäller, säger han.

– Vi tar inga nya maskinordrar från Ryssland överhuvudtaget. Däremot fullföljer vi avtal, och levererar reservdelar i en ganska liten omfattning.

Funderar ni inte på att avbryta leveranserna av reservdelar också?

– Vi funderar och vi funderar. Men det beslutet vi har är kopplat till kontrakt vi har och det som gäller i avtal och villkor, som gör att vi levererar de delar vi kan och får, säger säljchefen.

Hur ser ni på framtida affärer med Ryssland?

– Som situationen ser ut idag kommer vi inte återuppta maskinaffärer i Ryssland.

undefined
"Spannmål är en viktig vara för de här länderna. Både Ryssland och Ukraina står för en jättestor del av världens spannmålshandel", säger Mattias Hovnert.

Mattias Hovnert beskriver också en diskrepans som Väderstad, i egenskap av storbolag, upplevt under den här perioden:

– Det finns två sidor av det här, och det här måste tolkas rätt. Det är en etisk sida, men också en affärssida. Ryssland och Ukraina har varit jättestora marknader för oss. Det varierar lite från år till år men 10–15 procent av vår omsättning. Om något eller några år kommer vi att se fullt ut vad detta får för konsekvenser för Väderstad som bolag. Det är en stor volym som försvunnit för oss.

Vad tar ni mer er från den här situationen?

– Vi har lärt oss enormt mycket, exempelvis kring säkerhetsrisker, säger Mattias Hovnert.

DN avslöjar storbolagen

Andra svenska storbolag som nämns i DN:s granskning är:

Scania

Assa Abloy

Atlas Copco

Electrolux Professional

SKF

Securitas, som enligt sin interna utredning brutit mot sina egna regler. "Vi beklagar djupt det som inträffat", skriver de till DN efter konfrontationen.

Enligt DN:s artikel är de leveranser som dessa bolag gjort potentiellt användbara för den ryska militärindustrin. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!