Väderstad AB backar i årsresultatet

Den familjeägda koncernen Väderstad-gruppen presenterar en omsättning på 2,4 miljarder kronor för 2017. Resultatet i det största bolaget – Väderstad AB – backar något och landar på 110 miljoner. Under 2017 har företaget etablerat nya säljkanaler i Ryssland och Ukraina.

Mattias Hovnert, sales och marketing director.

Mattias Hovnert, sales och marketing director.

Foto: Väderstad

Väderstad2018-02-16 19:06

– 2017 har varit ett framgångsrikt år för Väderstad. Den generella marknaden har vuxit inom branschen och vi har haft en mycket positiv säljutveckling, säger Mattias Hovnert, sales och marketing director för Väderstad.

Företaget tillverkar jordbruksmaskiner och finns representerat i 40 länder i världen. Två marknader som länge har beskrivits som svåra av företaget är Ukraina och Ryssland, på grund konflikten mellan länderna och påföljande sanktioner mot Ryssland. I båda dessa tycks man nu ha funnit en viss ljusning som avspeglas i årsresultatet:

– Valutan har stabiliserats något vilket ökar köpkraften. Vi har också etablerat nya samarbeten med amerikanska John Deere som via sina återförsäljare också säljer våra produkter som kompletterar varandra. Det bidrar till ökade volymer med en viss procentsats. Även länder som Sverige, England och Rumänien har gjort mycket bra resultat, säger Mattias Hovnert.

För räkenskapsåret 2017 redovisar koncernens största del  – Väderstad AB – en omsättning på 2,1 miljarder kronor, varav närmare 90 procent är export. Resultat efter finansiella poster i det bolaget uppgick till 110 miljoner kronor, vilket är en minskning med sju miljoner jämfört med 2016. Samtidigt ökar man sin omsättning och landar på 2,1 miljarder kronor (1,86). Soliditeten i Väderstad AB ligger på 46 procent.

Hela koncernen – Väderstad-gruppen – bland annat med bolag i Kanada, det egna jordbruksbolaget samt metallföretaget Svensk presshärdning i Överum, presenterar en omsättning på 2,4 miljarder (2,2).

– Reultaträkningen för Väderstad-gruppen är vi tyvärr inte klara med. Men vi räknar med en förbättring från 2016, säger Mattias Hovnert.

Väderstads egen innovation, precisionssåmaskinen Tempo – och att man ökar marknadsandelarna generellt inom precisionssådda grödor – ser man som ytterligare en förklaring till resultatet. Tempo-maskinen har för övrigt slagit ett världsrekord i sådd, med över 500 hektar majs på 24 timmar.

– Trenden ser ut att hålla i sig och vi ser positivt på 2018. Under året investerar vi bland annat i utökad kapacitet vid produktionen i Väderstad, tillägger Hovnert.

Koncernen har cirka 1 250 medarbetare, varav närmare 900 arbetar vid fabriken och huvudkontoret i Väderstad.

Väderstad. En Rapid-maskin från den stora tillverkaren i lilla Väderstad.
Väderstad. En Rapid-maskin från den stora tillverkaren i lilla Väderstad.
Väderstad-gruppen

Väderstad Holding AB, eller Väderstad-gruppen, ägs av familjen Stark och har i dag cirka 1 250 medarbetare. Huvudkontoret ligger i Väderstad, Östergötland.

Omsättningen under 2017 landade på 2,4 miljarder kronor (2,2).

Resultat efter finansiella poster: Ingen uppgift (147 miljoner).

Väderstad AB, största delen i koncernen: Omsätter 2,1 miljarder (1,86) och presenterar ett resultat för 2017 på 110 miljoner kronor (117).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!