Unionen stämmer Väderstad-Verken

Fackförbundet Unionen stämmer Väderstad-Verken AB på 100 000 kronor för brott mot jämställdhetslagen.

VÄDERSTAD2008-09-15 00:00

Unionen företräder en 42-årig kvinna vars provanställning som webbredaktör upphörde i våras. Kvinnan och Unionen hävdar att det verkliga skälet till uppsägningen var hennes graviditet.

Ekonomiskt skadestånd

I stämningsansökan som lämnades till AD i förra veckan förbehåller sig Unionen att återkomma med yrkanden om ekonomiskt skadestånd.

Unionen yrkar också ersättning för rättegångskostnader.

Tvisten har varit föremål för både lokala och centrala förhandlingar utan att parterna kommit överens.

Förbundsjuristen Roland Bergkvist hävdar att Väderstadföretaget brutit mot jämställdhetslagens 15:e och 17:e paragrafer genom att avsluta en påbörjad provanställninng av kvinnan med hänvisning till hennes bristande kompetens, när det verkliga skälet till avbrytandet var att kvinnan en tid efter det att hon börjat arbeta meddelat arbetsgivaren att hon var gravid.

En av 70 sökande

Kvinnan var en av 70 sökande till tjänsten som webbredaktör och fick tjänsten i september 2007. Först i samband med att anställningsavtalet skrevs under fick kvinnan veta att tillsvidareanställningen skulle börja med en provanställning. Unionens åsikt är att provanställning av en så erfaren person strider mot anställningsskyddslagen.

Kvinnan och hennes familj flyttade från Stockholm till Östergötland när anställningsavtalet var underskrivet. Tre veckor efter att anställningen startat meddelade hon sin närmaste chef att hon var gravid med beräknad nedkomst månadsskiftet mars-april. Den 18 januari kom beskedet från arbetsgivaren att provanställningen hade brutits.

De skäl som företaget angav för att avbryta anställningen var att hon inte hade den kompetens som behövdes för arbetet.

Används än i dag

Detta är fel hävdar Unionen. De förslag till utformning av hemsidan, som kvinnan hann utarbeta och föredra för styrelsen under den korta anställningstiden, används än i dag av företaget.

Unionen skriver också att deras medlem är en skicklig och erfaren yrkeskvinna som har de bästa referenser från arbetsgivare inom olika branscher.

I mars anmälde kvinnan Väderstad-Verken till Jämo för diskriminering. Grunden för den anmälan var densamma som nu.

- Jag vände mig till Jämo i våras sedan facket kört fast lokalt, och nu har Jämo skickat över anmälan till Unionen centralt vars jurist beslutat att stämma min förra arbetsgivare. Jag är tacksam över fackets stöd, sa kvinnan till Corren i går eftermiddag.

Ändrar sig inte

- Vi har samma ståndpunkt som i våras, det vill säga att det var kvinnans kompetens som var avgörande för anställningens fortsättning och inte graviditeten, säger Väderstad-Verkens personalchef Anders Bergqvist.

- Det är bra att AD nu får möjlighet att pröva målet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om