Life coast benefit är inne på sin sista månad. De senaste sex åren har det EU-finansierade projektet verkat längs kusten och på öarna i Östergötlands skärgård, i syfte att återskapa miljöer där växter och djur kan och vill leva. Det har bland annat handlat om att avverka träd och röja sly där landskapet har vuxit igen, eftersom vissa arter dör när de inte får tillräckligt med ljus.
– Östergötlands skärgård är världsunik, här finns 6 000 öar och landhöjningen gör att det ständigt föds nya öar. Men i och med öarna så är det också svårt att ta hand om all mark. Det har varit en utmaning i projektet, hur vi ska lösa transportfrågan i varje steg, säger Anneli Lundgren, projektledare för Life coast benefit.
Längs tre väggar på naturum Tåkern hänger nu bilder och informationstexter om skärgårdens djur, geologi och smultronställen säsongen ut.
När naturvårdsprojektet når sitt slut i augusti ska lantbrukare ta vid för att upprätthålla de åtgärder som har gjorts. En av lantbrukarna är Anna-Karin Utbult Almkvist vars familj driver ett skärgårdslantbruk. Under projektets gång har hon satt stängsel, röjt och restaurerat ute på öarna.
– Vi har omkring 40 öar i skärgården dit vi regelbundet flyttar våra djur. Skärgårdslantbruk är ett helt annat sätt att arbeta i och med att vi har vatten som vår färdväg. Men det ger goda naturvärden, exempelvis sprids fröer naturligt mellan öarna genom spillning.