Väderstads vd om företagets neddragningar

I måndags gick Väderstad AB ut med beskedet att företaget tvingas varsla 45 anställda om uppsägning. Vd Henrik Gilstring berättar nu om orsakerna bakom neddragningarna och hur han ser på företagets framtid.

"Lantbruksmaskiner som används för att producera mat på ett hållbart och effektivt sätt kommer alltid behövas. Vi ser en tydlig plats för oss i den kedjan och en efterfrågan som kommer komma tillbaka och öka längre fram", säger Väderstads vd Henrik Gilstring.

"Lantbruksmaskiner som används för att producera mat på ett hållbart och effektivt sätt kommer alltid behövas. Vi ser en tydlig plats för oss i den kedjan och en efterfrågan som kommer komma tillbaka och öka längre fram", säger Väderstads vd Henrik Gilstring.

Foto: Fredrik Sandberg

Väderstad2024-05-24 13:00

De senaste åren har kantats av försäljningsrekord och fina ekonomiska resultat. Väderstad AB satte ett omsättningsrekord på sju miljarder för det finansiella året 2023. Sedan 2020 har bolaget dubblerat sin omsättning.

– Vi har kommit från en stark marknad med en stor köpkraft bland lantbrukarna över en längre tid. Vi har haft många maskiner på väg ut på marknaden samtidigt som lantbrukarna inte köpt lika mycket.

undefined
Henrik Gilstring tror att företaget kan börja växa igen under hösten 2025.

Gilstring säger att det har orsakat en lageruppbyggnad hos återförsäljare och importörer. 

– Våra handlare kan inte köpa in i lager på samma sätt. Därför har vi sett en sjunkande efterfrågan från fabriken här i Väderstad, säger Henrik Gilstring.

Han berättar att företaget såg tendenserna redan i slutet av förra sommaren och hösten, men att det sedan gradvis blivit värre. 

– Vi hade mycket order med oss in och hur takten på nya order skulle utvecklas var svårt att bedöma. Spannmålspriset är starkt kopplat till vår försäljning och det har varit svårt att förutse. Vi har även haft ett ränteläge med höga räntor.

undefined
Väderstad AB varslar 45 anställda om uppsägning.

Måndagens varsel var inte den första åtgärden Väderstad tvingats till för att anpassa verksamheten till en vikande marknad.

– Vi har successivt sänkt helårsprognoserna för det här året. Det har skett stegvis och vi har också varit tvungna att sänka bemanningen i olika steg. Tidigare har vi släppt visstidsanställda och inhyrd personal. Nu har vi tyvärr tvingats ta det här steget och det påverkar fast anställd personal.

Bolaget har nu inlett förhandlingar med IF Metall.

– De som påverkas av varslet kan få besked innan sommarsemestern. Varseltiden är fyra månader. Det betyder att man kan sluta den 20 september som tidigast.

undefined
Väderstad AB bygger ut på hemmaplan. Nyligen var det invigning av de nya kontorslokalerna.

Hur många handlar det om totalt om vi räknar in visstidsanställda och inhyrd personal?

– På produktionssidan är vi ungefär 110 färre nu än vad vi var i höstas. Sedan är det de 45 personer som vi nu tvingas varsla från vår egen personalstyrka.

Henrik Gilstring tror inte att fast anställd personal på tjänstemannasidan kommer påverkas.

– Vi har färre inhyrda konsulter där än i höstas. Vi kommer fortsätta att växla ut en del konsulter i takt med att olika projekt blir klara. Vi anpassar omkostnaderna successivt till en lägre försäljning.

På vilka marknader ser ni en nedgång?

– Nedgången är generell. Om vi pratar regioner så handlar det om Europa, men vi ser även liknande tendenser i USA. I Kanada har köpkraften bibehållits på en lite högre nivå. Vi håller i kostnaderna framförallt i USA. Där tittar vi på om vi behöver göra ytterligare justeringar.

Ser ni några ljuspunkter framöver?

– Ränteuppgångarna har avtagit och planat ut. I Sverige har vi sett den första sänkningen. Trenden med sjunkande spannmålspriser har brutits.

undefined
"Spannmålspriset är starkt kopplat till vår försäljning och det har varit svårt att förutse. Vi har även haft ett ränteläge med höga räntor", säger Henrik Gilstring, vd Väderstad AB.

Henrik Gilstring menar att det kan dröja ett tag innan de tidiga tecknen på ljusning omsätts i tillväxt. 

– Vi tror att vi återgår till tillväxtläge någon gång under nästa höst. Men det är svårt att förutse eftersom det finns många parametrar som känns osäkra. Spänningarna i världen ökar och osäkerhet är inte bra för någon verksamhet, inte heller för lantbrukarnas. Vi har tidigare sett hur pandemin och kriget i Ukraina gett märkliga effekter på priserna på till exempel gödning och spannmål.

Hur går tankarna som ansvarig för ett företag när tiderna är oroliga?

– Man måste bilda sig en uppfattning och göra den bästa bedömningen av läget just för tillfället. Sedan måste man vara flexibel och beredd på att saker kan hända som man inte tänkt på. Det är viktigt att verksamheten kan hantera snabba förändringar. Samtidigt måste vi hålla i våra långsiktiga mål och strategier.

undefined
Väderstad AB ser en bred nedgång på marknaderna i USA och Europa. I Kanada går det bättre. Det beror på att rapspriserna inte påverkats lika mycket av konjunkturen.

Ni skriver i företagets pressmeddelande att ni ska stötta de som drabbas av varslet. Hur ska ni göra det?

– Vi ska försöka underlätta möjligheten att hitta nya jobb. Vi har företag vi kan jobba tillsammans med för att hitta lediga jobb. Det finns företag i regionen som går starkare än vad vi gör för tillfället. Vi kan bjuda in företag att träffa medarbetarna. Det är väldigt tråkigt för oss som verksamhet att behöva säga upp fast personal. Man vill vara en trygg arbetsgivare som kan ta hand om alla medarbetare både när det går upp och när det går ned, säger Henrik Gilstring.

På måndag börjar MBL-förhandlingarna. Ordförande i en lokala IF Metall-klubben heter Maria Eriksson. 

– Jag och min styrelse tycker såklart att det är jättetråkigt, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!