Stiftet misstror kyrkoherden

Domkapitlet saknar förtroende för Bernt Fransson som kyrkoherde i Väderstads pastorat. Skälet är hans sätt att uppträda mot anställda och förtroendevalda.

väderstad2004-05-21 04:50

Detta framgår av ett beslut som togs på senaste mötet med Linköpings stifts domkapitel, som leds av biskop Martin Lind.

Den utredning som dom- kapitlet gjort i Väderstads pastorat, och som påbörjades i höstas, har således landat i en misstroendeförklaring mot kyrkoherden.

Skrämda och rädda

"Utredningen har handlat om pastoratets sätt att fungera och fullgöra sin grundläggande uppgift.

Utredningen kom dock efterhand att fokuseras mer och mer på kyrkoherde Bernt Fransson", skriver domkapitlet inledningsvis.

Därefter påstår domkapitlet att det av utredningen framgår att Bernt Fransson "vid ett flertal tillfällen uppträtt på ett sådant sätt att medarbetare, både anställda och förtroendevalda, blivit skrämda och upplever rädsla".

Samtidigt understryker domkapitlet att Bernt Fransson "enligt inhämtade uppgifter fungerar väl i sitt arbete som präst i övrigt".

Råd, stöd och hjälp

Domkapitlet meddelar sedan att man beslutat uttala att domkapitlet saknar förtroende för Bernt Fransson som kyrkoherde.

Detta med hänvisning till hans uppträdande gentemot medarbetarna.

Vidare heter det: "Domkapitlet önskar ge råd, stöd och hjälp till Väderstads pastorat och kyrkoråden i pastoratet vad avser styrning och ledning samt utveckling av det framtida arbetet i pastoratet och dess församlingar".

Varför misstroende?

De felaktigheter i uppträdandet mot medarbetarna som domkapitlet syftar på har sin grund i herdens lynniga humör. I utredningen har det vittnats om utskällningar som upplevts som obehagliga.

Domkapitlet är ändå inte arbetsgivare för Bernt Fransson utan det är Mjölby kyrkliga samfällighet. Varför anser sig då domkapitlet ha anledning att uttala misstroende mot honom?

-- Därför att vi har tillsyns- ansvar över våra präster, säger stiftsjurist Terese Landin Karlsson, domkapitlets sekreterare.

Hon menar att i denna tillsyn ingår det att granska hur präster utför sina uppgifter.

-- Och då ska vi också säga vad vi sett, annars tar vi inte vårt ansvar.

Domkapitlet kan inte sparka en kyrkoherde från en specifik tjänst (sådant ligger på arbetsgivarens bord), men däremot frånta en person prästämbetet så att denne inte längre får verka som präst i Svenska kyrkan.

Har det senare övervägts i det aktuella fallet?

-- Nej! svarar stiftsjuristen mycket bestämt.

Misstroendeförklaringen är en signal till Franssons arbetsgivare att göra något åt situationen, det medger stiftsjuristen.

Signal till arbetsgivaren

-- Sedan är det upp till arbetsgivaren om den vill ta den signalen eller inte. Nu ligger bollen hos kyrkonämnden i Mjölby kyrkliga samfällighet, kommenterar Terese Landin Karlsson.

När Corren i höstas skrev att en lång rad med förtroendevalda avgått för att kyrkoherden skällt ut dem fanns det förtroendevalda inom Väderstads pastorat som påstod att det var en lögnaktig beskrivning.

Utredningen tycks visa att Corren var rätt ute, eller hur?

-- Lång rad eller inte . . . det är för många som visar rädsla gentemot kyrkoherden. Det är inte friskt i en församling när det är på det viset, svarar Terese Landin Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om