Som en del av inspektionen besökte Socialstyrelsen fyra äld-reboenden i kommunen. Ett av dem är Folkungagården i Väderstad, och där är personalen glad över berömmet.
-- Det är jättekul, det har varit för lite rosor, säger sjukvårdsbiträdet Margareta Öberg.
Socialstyrelsen konstaterar att personalen i omsorgen känner till vilka mål de ska arbeta efter, att vården följs upp, och att personalen vet hur de ska agera i olika situationer. Det är lätt att nå ansvarig läkare, sjuksköterskornas delegering till undersköterskorna fungerar, och utbildningsnivån är genomgående hög.
Men allra överst i sitt omdöme berömmer Socialstyrelsen det levande och aktiva kvalitetsarbetet inom Mjölbys äldreomsorg. Kvalitet har väl alla alltid arbetat för i vården, men det är först på senare år som det kommit konkreta verktyg för att jobba med kvaliteten.
-- Som det här med de personliga omvårdnadsplanerna med mål för varje pensionär. Sånt fanns ju inte förr, säger undersköterskan Anita Johansson.
Omvårdnadsplanen finns i varje pensionärs journal. Och där står vilka mål det ska finnas för vården - sådant som hur ofta personen vill bli duschad, eller vad personalen ska jobba för att pensionären ska klara av själv.
Kvalitetsarbetet tar tid. Det är många möten och mycket papper. Men personalen uppskattar det.
-- Klart att det är lättare att jobba nu när målen finns, säger undersköterskan Marie Pettersson. Jag vet vad jag ska göra och när det ska göras. Förut var kanske de pensionärer åsidosatta som inte kunde tala för sig själva och kräva vad de ville ha. Nu behandlas alla mer lika.
Om Socialstyrelsen ska klaga på något i Mjölbys äldreomsorg så är det att det saknas individuella fortbildningsplaner för personalen, och att den journalhantering som görs på dator inte fungerar så bra. Men å andra sidan är den journalhantering som görs för hand på vanligt, hederligt papper alldeles utmärkt.
-- Och vi började med journalhantering på dator först i hösts, så vi räknar med en ganska lång inkörningsperiod, säger Jonas Forssell som är enhetssekreterare på enheten Skänninge/Väderstad.
Tidskrävande. Alla i personalen ska vara engagerade, och måste vara det om kvalitetsarbete ska fungera. Ombud ska delta i olika kvalitetsgrupper, och arbetet ska diskuteras på olika personalmöten.
Massor av information ska dokumenteras i pärmar som ständigt ska uppdateras. Det handlar ganska mycket om pappersarbete, och tar alltså tid.
Spar tid, ökar säkerheten Men eftersom alla mål och all information finns nedskrivna, flyter arbetet lättare. Exempelvis ska en vikarie bara med hjälp av en titt i en pärm kunna få svar på frågor om allt, från hur läkare ska kontaktas om en pensionär blir sjuk till var man beställer fler servetter till matsalen. Risken för misstag blir mindre.